Index Vakbarát Hírportál

Rossz lóra tettek a német miniszterek, már a rögzített gázárakon gondolkodnak

2022. július 6., szerda 07:31

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter terve, hogy cseppfolyósított földgázt (LNG) hozzanak Németországba a jövő téli stabil energiaellátás biztosítása érdekében, a kudarc szélén áll – írja a Bild. A német lap szerint ennek fő oka az LNG-tankhajók hiánya.

Robert Habeck többször kijelentette, hogy a szövetségi kormány azon dolgozik, hogy csökkentse az orosz energiaellátástól való függőségét, és szerinte már sikerült is némi előrelépést elérnie. Szerinte az orosz gáz helyettesítésének egyik lehetősége az LNG-szállítás.

A lap szerint 2023 első felében még mindig 13 milliárd köbméter LNG-importra számít a minisztérium, amely részben kiváltja az Oroszországból érkező gázt. Az LNG-szállító tartályhajók hiánya miatt azonban ez a terv az összeomlás szélén áll – írták.

A német kereskedelmi flottában nincsenek olyan LNG-tartályhajók, amelyek képesek lennének a hosszú távú szállítására. Összesen közel 500 LNG-tankhajó áll rendelkezésre világszerte, de más régiókból is nagy a kereslet

– mondta Martin Kröger, a Hajótulajdonosok Szakszervezetének tagja a Bildnek.

Bukott stratégia

Andreas Fischer, a Német Közgazdasági Intézet (IW) szakértője azt hangsúlyozta, hogy „az LNG-mennyiségeknek elérhetőnek kell lenniük a világpiacon, és ehhez megfelelő tartályhajókra van szükség, amelyek többsége már most is hosszú távú szerződésekkel van lekötve. Ráadásul a három tervezett terminál közül eddig csak egyet hagytak jóvá”.

A német gazdasági minisztérium azonban azt állítja: az LNG-t szállító tartályhajók gyakoriságát és számát jelenleg nem lehet meghatározni.

Habeck miniszter LNG-stratégiája megbukott, és belátható időn belül nem lesz képes pótolni azt a gázmennyiséget, amelyre a következő télen szükségünk lesz

– idézi a Bild az ellenzéki Kereszténydemokrata Uniót képviselő Thorsten Frei szavait.

Fix gázár?

Alexander Dobrindt, a Bundestag tagja eközben új árképzési modellt sürgetett a polgárok számára, különösen a gáz fixált alapárának bevezetését.

Sürgősen szükségünk van egy rögzített polgári alapárra a gázra, amely hatékony védőpajzsot jelent a további árrobbanás ellen. Polgári alapár nélkül Németországban sokan már nem fogják tudni kifizetni az emelkedő gázárakat az elkövetkező hónapokban

– mondta a képviselő.

(Borítókép: Tobias SCHWARZ / AFP)

 

Rovatok