Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az orosz szerződésen felül is vehet gázt az MVM a piacról

2022. július 7., csütörtök 14:49

Felhatalmazást kapott a kormánytól a külgazdasági és külügyminiszter, mert a tározók mielőbbi feltöltése létfontosságú.

„Addig a fizikai határig, amit még be lehet tárolni Magyarországon, annak érdekében, hogy a majdani fűtési szezon kezdetére maximális legyen az energiaellátási biztonság Magyarországon” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek azzal kapcsolatban, hogy a szerdai kormányülésen felhatalmazást adott arra az MVM-nek és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő, hosszú távú szerződéseken felül vásároljon földgázt.

Ezt a tényt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a csütörtöki Kormányinfón. Azzal kapcsolatban már eltért a két miniszter mondandója, hogy valójában mekkora a magyar földgáztározók töltöttsége: Szijjártó Péter szerint negyven százalék feletti, a kancelláriaminiszter azonban 35 százalékot említett. 

A fizikai határt nemcsak a földgáztározó-kapacitás jelenti, hanem azoké a csöveké is, amelyeken a földgáz beérkezik, illetve távozik – mondta Szijjártó Péter. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Török Áramlat vezetékre tevődött át a Magyarországra érkező földgázszállítások súlypontja.

Szavai szerint naponta nagyjából harmincmillió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra jelenleg, és ennek több mint a fele, 16,5 millió köbméter már a Török Áramlaton, tehát a déli útvonalon jön, Szerbiából lép át Magyarországra.

A miniszter szerint az Észak Áramlat gázvezeték előre bejelentett karbantartása – amivel kapcsolatban a németek amiatt aggódnak, hogy utána sem küldenek gázt rajta az oroszok – nem fogja érinteni a magyar energiaellátást. 

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. június 21-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok