Index Vakbarát Hírportál

A penészes burgerek után a sült krumpli is eltűnik a McDonald’s helyén nyíló orosz éttermekből

2022. július 8., péntek 15:48

Kitört az általános burgonyahiány Oroszországban, ezért az úgynevezett orosz McDonald’s üzletek egy részében most egy időre kivonják a forgalomból a sült krumplit. Ősszel állítólag megint lesz.

Az Oroszországból kivonuló McDonald’s helyén létrejövő Vkuszno i Tocska éttermek körül nem csitul a botrány: az étteremlánc néhány üzletében eltávolították a sült krumplit az étlapról.

Azt, hogy a gyakran orosz McDonald’s-nak nevezett étteremhálózatban nem lesz sült krumpli, maga a Vkuszno i Tocska sajtószolgálata közölte az orosz sajtóval. Akárcsak azt, hogy mi a magyarázat: az orosz cég szerint tavaly elég szegényesre sikerült azoknak a burgonyafajtáknak a hozama, amelyekből eddig a hasábburgonyát állították elő a gyorsétteremlánc üzleteiben. Az import pedig jelenleg ellehetetlenült – tette hozzá a Vkuszno i Tocska.

a McDonald’s Oroszországban az utóbbi nyolc évben a helyi orosz beszállítókra támaszkodott, tőlük vásárolta az alapanyagot a sült krumplihoz.

A Vkuszno i Tocska ígérete szerint a sült krumpli és minden egyéb burgonyás étel várhatóan visszatér ősszel az orosz McDonald’s-utódéttermekbe. A cég végül arra is figyelmeztetett, hogy a közeljövőben várhatóan a piac többi szereplője is burgonyahiánnyal küzd majd.

Penészes, rovaros burgerekkel borzolják a kedélyeket

A héten arról már beszámolt az Index, hogy az oroszoknak elegük van a McDonald’s-ot koppintó orosz gyorsétteremlánc gusztustalan, penészes és más oda nem illő elemeket, többek között rovarlábakat tartalmazó szendvicseiből.

A McDonald’s májusban jelentette be, hogy végleg kivonul az orosz piacról, azaz eladja helyi üzleteit  harminc év masszív oroszországi jelenlét után. Minderre azt követően került sor, hogy a vállalat március elején közölte, ideiglenesen bezárja oroszországi éttermeit, és szünetelteti tevékenységét az orosz piacon.

Az amerikai vállalat egy már meglévő orosz licenctulajdonosnak, Alekszander Govornak adta el az oroszországi üzletágat, annak az Alekszander Govornak, aki 2015 óta volt licenctulajdonos, és összesen 25 McDonald’s éttermet üzemeltetett Szibériában. Az orosz tulajdonoshoz került a teljes étteremportfólió, így júniusban ötven McDonalds orosz utódétterem nyílt meg Moszkvában és környékén.

A Vkuszno i Tocska vezérigazgatója, Oleg Paroev azt ígérte, szeptemberre újranyit mind a 850 korábbi McDonald’s étterem a már újramárkázott orosz verzióban.

A McDonald’s mellett olyan amerikai óriások is kivonultak a nyugati szankciókkal Oroszországból, mint a Pepsi, a Coca-Cola vagy a Starbucks.

Rovatok