Index Vakbarát Hírportál

Több mint másfél millió nyugdíjas kapja meg kedden a pluszpénzt

2022. július 11., hétfő 09:07

Aki bankszámlára kérte nyugdíjának utalását, annak kedden kerül az évközi nyugdíjemelés a bankszámlájára, így július 12-én több mint másfél millióan jutnak a járandóságukhoz.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta az MTI-t, hogy a júliusban érkező pluszpénzzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak.

A nyugdíjasok több mint 60 százalékának átutalással érkezik júliusban a pénz. Hozzátette, mintegy 900 ezer nyugdíjas és más ellátásban részesülő választott postai kézbesítést, akiknek a szokásos naptári napon viszi a postás a kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat vagy ellátást és a visszamenőlegesen járó korrekciót.

Egyre többen választják az utalást – mutatott rá az államtitkár, aki szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy míg a bankszámlára július 12-én érkezik a nyugdíj és az azzal együtt érkező nyugdíjkiegészítés összege, addig a postai kézbesítés július 29-ig tart.

Tállai András elmondta, hogy aki postai úton kapja a nyugdíját, de át szeretne térni a bankszámlára utalásra, annak egyszerű dolga van: személyesen, írásban vagy legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül kérheti azt. Utóbbihoz mindössze „a címváltozás, számlaszámváltozás, utalási mód változásának bejelentése” elnevezésű űrlapot kell kitölteni.

További kiegészítések jöhetnek

Az államtitkár felidézte, hogy az évközi nyugdíjemelés összességében 184 milliárd forintot jelent csaknem 2,5 millió nyugdíjas számára. Emlékeztetett, hogy az év elején 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Ha ennél nagyobb a pénzromlás, akkor a törvény előírása szerint az államnak novemberben januárra visszamenőleg, egy összegben kell kifizetnie a nyugdíjasoknak a kiegészítést.

A koronavírus-járvány, majd az azt követő ukrajnai háború, illetve a háborús infláció új viszonyokat teremtett. Ebben a helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni a nyugdíjasokat. „Ahogy tavaly, úgy idén is korábban lép az állam, így már júliusban évközi, kiegészítő nyugdíjemelésben részesülnek a jogosultak” – tette hozzá az államtitkár.

Mint korábban megírtuk, átlagosan 52 ezer forint pluszpénzzel számolhatnak júliusban a nyugdíjasok. Akik bankszámlára kérték az utalást, már július 12-én megkapják a július havi nyugdíjuk mellett a nyolchavi nyugdíj után járó emelést is.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok