Index Vakbarát Hírportál

Hat pontban módosítaná az elfogadott katajavaslatot a budapesti iparkamara

2022. július 12., kedd 15:04

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az új kata egyes részszabályainak felülvizsgálata mellett, az adónemből kiesők számára társadalmi egyeztetésre alapozva új adónemet, továbbá a jelenlegi törvényjavaslat által szabott szeptemberi határidő 2023. január 1-jére való módosítását javasolja.

A tegnap az Országgyűlés részére benyújtott kata-törvénytervezet szerint jelenleg körülbelül 450 ezer katás vállalkozó nagyjából 30 százaléka a jövőben is egyszerű és arányaiban még alacsonyabb adómérték mellett folytathatja a működését, mivel az eddigi 12 milliós éves árbevételi határ a jelenlegi magas inflációs környezetnek megfelelően 18 millió forintra emelkedik – a BKIK közleménye szerint.

A budapesti kamara több módosítást is javasol az új kata tekintetében:

A BKIK az új, egyszerűsített adó részleteinek kidolgozásához már több érintett iparági képviseleti szervezettel is felvette a kapcsolatot, továbbá online konzultációt is indított a katás vállalkozók körében, amelyet már 5 ezer vállalkozó töltött ki – derült ki a sajtóközleményükből. Ezek alapján fog a BKIK javaslatot tenni az új adónemre.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok