Index Vakbarát Hírportál

Kinyírja a turizmust is a katás változás

2022. július 13., szerda 07:15

Az idegenvezetők eddig sem kaptak érdemi segítséget, most még többet is adózhatnak. De a szállásadók egy része is pórul jár.

„Meddig emelhetünk árat akkor, amikor az infláció már így is az egekben van, a rendelkezésre álló jövedelem pedig nem nő” – teszi fel a szónoki kérdést Schumiczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke az Index megkeresésekor.

A két év járvány után épp csak éledező budapesti turizmus igen jelentős szegmensét képviselő szálláshelykiadók egy részét nagyon is fájdalmasan érinti, hogy szeptembertől kikerülnek a katás adóalanyok közül a kedden elfogadott törvénymódosítás miatt. Számos saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlant bérbeadó, és főleg az Airbnb-hez kötődő vállalkozó kerül ugyanis lehetetlen helyzetbe amiatt, hogy a külföldi kifizetőktől sem fogadhatnak be számlát ezentúl, ha megtartanák a kedvező adózási lehetőséget.

Az elnök szerint gyakorta megesik, hogy a külföldi vállalatok Magyarországra kiküldött munkatársa számára nem szállodai szobát, hanem a platformon keresztül lakást bérelnek. De ugyanígy bevételi forrásként elesnek a fővárosi és vidéki katás szálláskiadók is a céges rendezvényektől, csapatépítőktől is, vagy marad a szürkezóna, az „okosba megoldjuk”. És nemcsak az adónemváltásra és többletadó-fizetésre kényszerülő vállalkozók járhatnak így rosszul, hanem az is kérdéses, hogy az általuk foglalkoztatott valamennyi takarítóra, adminisztratív munkatársra, beengedőre lesz-e elegendő pénzük, vagy leépítésekre kényszerülnek-e. 

Az  mfor.hu  számításai szerint a katázásról átalányadózásra áttérő vállalkozó a könyvelő foglalkoztatásának legkevesebb havi 10-20 ezer forintos költsége mellett

Tovább folytatódhat a képzett idegenvezetők pályaelhagyása, ha nem változik gyorsan és érdemben a szabályozás

 – mondta a turizmusonline.hu-nak Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) elnöke.

A jellemzően több utazási irodának katás számlákat kiállító idegenvezetőket is ab start kilöki a kedvezményes adónemből az új törvény azon pontja, mely szerint csak a lakosságnak szolgáltató, terméket értékesítő vállalkozások maradhatnak ebben az adónemben. Az elnök szerint a koronavírus-járvány alatt a bevételkiesések, valamint amiatt, hogy az idegenvezetők rendre kimaradtak a kormányzati válságkezelő intézkedések – mint az adó- és járulékmentesség, vagy a turisztikai szektor ingyenhitele – első köréből, és Európa más országaival szemben direkt támogatást sem kaptak, az 5000 aktív idegenvezető 10-20 százaléka vándorolt el más területekre, váltott szakmát.

Az elnök szerint az új rendelet miatt pedig még ugyanennyi idegenvezető tűnhet el a piacról. Különösen megnehezíti az idegenvezetők dolgát, hogy a nyári turisztikai főszezonban kellene másfél hónap alatt jelentős adminisztratív teherrel járó döntéseket hozni. Deák Judit szerint a szakma egyetlen reménye, hogy a pandémia alatti jogalkotáshoz hasonlóan most is megváltoztatja majd a kormány a szabályozást, és maradhatnak a kedvezményezett körben. 

A szektorban egyébként jellemzően a szezonális munkát végzők, a felszolgálók és a szakácsok választották még esetenként a katás adózást. 

(Borítókép: Turisták a budai várban 2018. július 27-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok