Index Vakbarát Hírportál

Üzent az ügyvédi kamara Novák Katalinnak: Ne írja alá!

2022. július 13., szerda 14:55

A Magyar Ügyvédi Kamara is aggályosnak tartja az új katatörvényt. Nyilatkozatban kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a kedden megszavazott törvénymódosítást.

A Magyar Ügyvédi Kamara az új katatörvényt jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek tartja,

ezért tisztelettel kéri A Köztársasági Elnök Asszonyt, hogy azt – jelen formájában – ne írja alá.

A kamara szerint az év közbeni változást generáló törvény, amely az ügyvédi hivatást gyakorlókat és az általuk képviselt állampolgárok, mikro-, kis- és középvállalkozások százezreit érint, érdemi szakmai konzultáció nélkül született meg, így sérti a jogbiztonság követelményét.

A közlemény szerint az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit – a felkészülést megnehezítő tevő határidővel – ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést.

Ahogy eddig mindig, úgy a Magyar Ügyvédi Kamara most is nyitott a szakmai konzultációra annak érdekében, hogy a jogszabály a jogos szakmai és társadalmi elvárások mentén mielőbb módosításra kerüljön

– olvasható a kamara közleményében.

Korábban a Jobbik is üzent az államfőnek. A Sándor-palota előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese elmondta: ha Novák Katalin nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek az előző nap elfogadott módosítást, az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást.

Rovatok