Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter mindenkit megnyugtatott a magyarországi földgáztározók töltöttségével kapcsolatban

2022. július 13., szerda 13:47

A közép-európai országok külügyminiszterei Budapesten, a Puskás Arénában találkoztak, ahol Szijjártó Péter a magyarországi földgáztározók töltöttségéről és az európai kontinens előtt álló kihívásokról is beszélt.

Magyarországon az európai átlag feletti a földgáztározók töltöttsége – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, ahol az öt közép-európai ország (Szlovénia, Ausztria, Csehország, Szlovákia) külügyminiszterei találkoztak.

Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: folyamatos a hazai földgáztárolók feltöltése, a feltöltöttségi szint jelenleg 44 százalékos. 

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék. Ismertetése szerint megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak.

A kormány számításai szerint ráadásul a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges.

A miniszter elmondta, hogy a paksi atomerőmű beruházása is felgyorsult. Mint fogalmazott, a cél az, hogy „jövőre az első beton már a földben legyen”. 

Szijjártó Péter azt is hozzátette, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőmű biztonságos üzemeléséhez szükséges fűtőelem-szállítmányok számára is tárgyalnak újabb alternatív szállítási útvonalakról.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai kontinens „rendkívül durva kihívásokkal néz szembe, a háború miatt a fizikai biztonságunk került veszélybe”. Ezt a szomszédos országok – és Magyarország is – még jobban érzik, mint a többi európai nemzet.

Az európai országok gazdaságának háborús inflációs környezetben kell működniük, az energiaellátás „a totális bizonytalanság helyzetébe kezd süllyedni” – fogalmazott Szijjártó Péter, aki leszögezte: az európai kontinens nehézségeire az egyetlen megoldást a béke jelenti, de addig is kötelesek mindent megtenni, hogy Magyarországot, a magyar embereket megvédjék a háborútól és annak káros következményeitől.

Orbán Viktor összehívta a kabinetet, energia-vészhelyzet van Európában

Ahogy arról az Index is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek.

QP | Quality Placement A közleményben hangsúlyozzák, hogy a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak.

Az indoklás szerint az értekezletet amiatt kellett megtartani, mert az Ukrajnában zajló háború miatt energia-vészhelyzet van Európában, az elmúlt napokban pedig világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

QP | Quality Placement

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter [j2] beszél, mellette Tanja Fajon szlovén [j], Alexander Schallenberg osztrák [b2] és Ivan Korcok szlovák külügyminiszter [b] sajtótájékoztatót tart az öt közép-európai külügyminiszter találkozóján Budapesten, a Puskás Arénában 2022. július 13-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok