Index Vakbarát Hírportál

A rezsiemelés az ingatlanpiacon is átírja a játékszabályokat

2022. július 14., csütörtök 11:22

Az alapterület mellett az ingatlanok állapota és fűtési rendszere még fontosabb szempont lehet a vevők számára a hazai lakáspiacon, miután a kormány meghirdette az új rezsikorszakot, az energia-veszélyhelyzetet.

A kormány által elrendelt energia-veszélyhelyzet miatt az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és gázért, amely a kormány számításai szerint azzal jár, hogy a háztartások negyede többet fizet majd a rezsiért.

Az ingatlan.com elemzése szerint mindez úgy hat a lakáspiacra, hogy tovább nő a kereslet az alacsony fenntartási költségű lakások iránt, valamint még inkább felértékelődhetnek a korszerű, energiatakarékos ingatlanok. Az érdeklődések háromnegyede már 2022-ben is ilyen eladó lakásokra és házakra érkezett. Magyarul sokkal keresettebbek lesznek az alacsony rezsiköltségű ingatlanok.

Idén éves szinten 4 százalékkal több, 150 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakást és házat hirdettek meg eladásra, miközben az összes lakóingatlan-hirdetés feladás 5 százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban. Látszik tehát, hogy a nagyobb alapterületű ingatlanok esetében már most is nagyobb az eladási kedv. Az alapterületük mellett az ingatlanok állapota és fűtési rendszere is fontos szempont lehet a jövőbeni vevők számára a keresési folyamatban

– mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki hozzátette, a felújított, újszerű és jó állapotú ingatlanok népszerűsége a használtlakás-piacon eddig is kiemelkedő volt. Idén az érdeklődések háromnegyede ezekre irányult.

A szakember szerint éppen ezért az árakat nézve kétsebességessé válhat a piac: a korszerű fűtéssel rendelkező, alacsony fogyasztású lakóingatlanoknál tempósabb lehet az értéknövekedés, mint a felújítandó társaiknál.

Az ingatlan.com elemzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy a hazai lakások zöménél a gáz dominál:

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok