Index Vakbarát Hírportál

Egy rezsikorszak vége: most megnézheti, hogy többet fizet-e a gázért és az áramért

2022. július 14., csütörtök 09:10

Az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, már a piaci árakat lesz kénytelen kifizetni már augusztustól. Minden eddig megismert részlet most az Indexen.

Bár a kormány sokáig ígérgette, hogy a jelenlegi energiaválság mellett is kitartanak a rezsicsökkentés megvédése mellett, szerdán váratlanul mégis kiderült, hogy vége az eddigi megszokott rezsikorszaknak, mert a kormány mégis változtat a rezsicsökkentésen. Mindezt a háború és a szankciók miatt Európa-szerte drasztikusan emelkedő energiaárakkal indokolva.

Miután szerda délelőtt rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök, szerda délután rendkívüli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, valamint egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.

A változás lényege, hogy a most bejelentett intézkedések a lakosságra, a hétköznapi emberekre, a családokra vonatkoznak. A kormány megnézte az átlagos magyar áram- és gázfogyasztást, és ebből kiindulva most azt mondja: aki az átlag felett fogyaszt, fogja vissza magát, különben kénytelen lesz megfizetni a piaci energiaárakat.

Nézzük is az átlagos hazai fogyasztási adatokat havi bontásban:

Jó, akkor mostantól mennyivel fogok többet fizetni?

A kormány számításai szerint a magyar háztartások negyede fizet többet augusztustól az energiáért.

Az alapvető változás az, hogy aki az úgynevezett „túlfogyasztó” kategóriában van, ő mostantól piaci áron fizet az energiáért: az áramfogyasztás esetében a 210 kilowattóra, a gázból pedig a 144 köbméter fogyasztás jelenti majd a havi limitet, ezt a két számot kell most megjegyezni.

Egy átlagfogyasztó ma rezsivédetten 7750 forintot fizet az áramért, ám ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ugyanez piaci áron 50 833 forint lenne.

A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15 833 forint szemben a piaci árral, amely 131 441 forint lenne.

De mondjuk is a lényeget: nagyjából a havi 7 750 forintos villanyszámla és a 15 833 forintos gázszámla fölött brutálisan sokba kezd el kerülni a rezsi.

Mi alapján fogják kiszámolni, hogy mennyivel többet fizetek, amennyiben „túlfogyasztok”?

Ám most, hogy mindenkire ráhoztuk a frászt, úgy tűnik, ennyire azért nem eszik forrón a kását: amíg az átlagos fogyasztásig megyünk a saját fogyasztásunkkal, addig továbbra is a rezsicsökkentett árat fizetjük az energiáért. Minden ezt meghaladó kilowattóra és köbméter után fizetjük a piaci árat.

Tehát ha a Gulyás Gergelyék által közölt számokból indulunk ki, ha a piaci árat fizetné a fogyasztó, jelen pillanatban 50 833 forint lenne a villanyszámla és 131 441 forint a gázszámla. 

Ennek ellenére nem kell megijedni, nem ennyit fizet majd, aki több áramot, valamint gázt használ, mint az átlag.

Ha ma matekozunk egy kicsit, most az jön ki, hogy piaci alapon 913 forintba kerülne minden további köbméter gáz, a kilowattóra pedig 242 forintra jön ki. Innentől már mindenki összenézheti ezeket a számokat a saját számláival, az átlag feletti fogyasztását ezekkel a számokkal beszorozva.

Ez most ennyi, de aztán ki tudja, hogy hová szállnak még el az árak?

Ha például csak az áramfogyasztásom magas, a gáz viszont alacsony, a kettő kompenzálja-e egymást?

Nem.

A kormányzati rezsilogika szerint teljesen külön sztori a gáz- és az áramfogyasztás. Hiába használok havonta például az átlagnál akár jóval kevesebb gázt, ez nem kompenzálja az átlagot meghaladó villanyszámlámat. 

Mi a helyzet, ha átalányban fizetek az energiáért?

Ez egyelőre nem derült ki, mert Gulyás Gergely és Németh Szilárd a szerdai Kormányinfón végig elsősorban havi átlagfogyasztásról beszélt: a kormány havi energialimitet állapított meg.

Itt praktikusan egyelőre annyit tudunk elképzelni, hogy például a gáznál ugyanúgy fizetjük a szolgáltató által az előző éves átalányt, majd a leolvasás után egyszer csak jön egy kijózanítóan magas összegű számla, már a piaci árral.

Télen feltekerem a fűtést, nyáron dübörög a klíma. Hogyan befolyásolja mindez a rezsifizetést?

Jó kérdés, hogy a megadott havi átlagfogyasztási logika, amivel a kormány szerdán előrukkolt, hogyan kerül majd köszönőviszonyba a valósággal, miszerint nyáron meleg, télen pedig hideg van. Ez pedig jellemzően azzal jár, hogy télen felcsavarjuk a fűtést, nyáron pedig cserébe több áramot fogyasztunk a klíma alatt. Így könnyen előfordulhat, hogy évszakonként, szezononként alul- vagy túlfogyasztunk az átlaghoz viszonyítva.

Itt is csak következtetni tudunk, leginkább arra, hogy abban a hónapban, amikor a kormány által meghúzott fogyasztási limit alatt maradunk, kevesebbet fizetünk, amikor meg felette, sokkal-sokkal többet, hiszen ekkor már játszik a piaci ár.

Kapnak-e kedvezményt a gyermeket nevelők, a nagycsaládosok?

A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a háromgyerekes családoknak magasabb a limit: 2329 köbméter, és gyermekenként évente 300 köbméterrel több gázt használhatnak.

Ugyanakkor a nagycsaládosok, azaz a három vagy annál több gyermeket nevelőkre mindez csak a gáz esetében érvényes, a villanyra már nem.

Velem mi lesz, ha távhőt használok? Én is többet fizetek?

Nem.

Aki például panellakásban lakik, vagy más olyan típusú ingatlanban, amelyik távhővel működik, mentesül a mostani rezsiintézkedések alól. A távfűtéses lakásokra tehát nem vonatkoznak a szerdai bejelentések.

A víkendházakra is vonatkozik az új túlfogyasztásos szabály?

A nyaraló ugyanúgy önálló fogyasztási helynek minősül, és ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint a lakóhelyre. Vagyis minden egyes ingatlanra, ami a nevemen van, egyaránt vonatkozik a havi fogyasztási limit. Ha valamelyik ingatlanom fogyasztása átlépi a rezsirubicont, akkor vár a piaci ár.

Mi a helyzet, ha áramot használok a főzéshez, a fűtéshez?

Amennyiben minimális a gázfogyasztásom, miután árammal fűtök és főzök, akkor sincs átjárás: ugyanúgy az átlag háztartási fogyasztás szintjéig vonatkozik az áramfogyasztóra az olcsóbb energiaár.

(Ugyanakkor azt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a rezsicsökkentés új korszakának pontos szabályai egyelőre nem láttak napvilágot a Magyar Közlönyben. Amint a legújabb intézkedések hivatalos formában is megérkeznek, beszámolunk a fejleményekről és a pontos részletekről. Jelenleg leginkább csak a szerdai Kormányinfón elhangzottakból tudtunk főzni, ezért lehetséges, hogy egyelőre nem tudunk minden kérdésére válaszolni.)

(Borítókép: David McNew / Getty Images)

Rovatok