Index Vakbarát Hírportál

GVI: a hazai vállalkozások háromnegyedénél várható áremelés

2022. július 15., péntek 06:14

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2227, Magyarországon működő céget felölelő vizsgálatából kiderült, hogy 78 százalékuktól várható áremelés még idén.

A GVI felmérése szerint már áprilisban a hazai vállalkozások 78 százaléka úgy vélte, hogy a következő fél évben nőni fognak belföldi értékesítési áraik, még októberben 4 százalékkal kevesebben, egy évvel korábban pedig mindössze 60 százalékuk számolt áremeléssel. 2005 óta nem terveztek ilyen nagy arányban áremelést a cégek, amelynek inflációt meghaladó mértékével 25 százalékuk számolt. Az utóbbi csoport fele olyan 10-15 százalékos emelést valószínűsített, nagyjából negyedük (28 százalékuk) még nagyobb léptékű, 16-20 százalékos drágulást jelölt meg – áll az elemzésben. 

Magyarország éves átlagos inflációja 2022-ben 11,8 százalék, a következő évben az Európai Bizottság előrejelzése szerint 7,6 százalékra mérséklődik. 

Az építőiparban (69 százalék) és a kereskedelemben (75 százalék) kiemelkedően magas azon cégek aránya, amelyek legalább az inflációval azonos mértékű növekedésre számítanak, de közel harmaduk még azt is meghaladó áremelést tervez. Ágazatonként vizsgálva az áremelés várható mértékét, az csak az építőiparban tér el jelentősen az átlagtól: ebben az iparágban a cégek csaknem 40 százaléka 16–20 százalékos emelést jelzett előre.

Emellett az exportáló cégek 57 százaléka ítélte meg úgy, hogy nőni fognak a külföldi értékesítési áraik (exportárak), ami még a tavaly októberi – akkor rekordmagasnak számító – 49 százalékos szintet is jelentősen meghaladja – összegzi a GVI.

(Borítókép: Luke Sharrett / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok