Index Vakbarát Hírportál

Mire készül a Magyar Honvédség?

2022. július 16., szombat 11:37

Magyarország biztonságát meg kell erősíteni – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter szombaton az altisztavatáson.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a héten elrendelte a haderő készenlétének növelését. A Hősök terén szombaton esküt tett több mint négyszáz altisztnek kiemelte, hogy ebben rájuk is számít. Hiszen – mint mondta – nekik is kulcsszerepük lesz

a megújuló, magabiztos, jól kiképzett és felszerelt, jól szervezett, ütőképes Magyar Honvédség megerősítésében.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a katonákhoz szólva felhívta a figyelmet, hogy olyan korban lépnek a Magyar Honvédség altiszti állományába, amikor a feladatok nőnek:

„A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van”, hiszen a szomszédban háború van. Ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem – azt MTI beszámolója szerint.

Megkezdőtek a béremelések is

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg, hogy a hivatásos és szerződéses állományú katonák, valamint a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák illetményének első ütemben 2022. szeptember 1-jétől, második ütemben pedig 2024. január 1-jétől fog megkezdődni. Az ehhez szükséges többletforrás biztosítása a központi költségvetés Honvédelmi Alap fejezet terhére fog történni.

Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormány rendelet értelmében a honvédelmi miniszternek el kell kezdeni az illetményfejlesztés végrehajtását. Az ehhez szükséges összegek az alábbiak:

a 2022. évi központi költségvetésből 11 252 154 405 forint, a 2023. évi központi költségvetésben 49 138 088 838 forint, a 2024. évi központi költségvetésbe 32 758 670 071 forint további forrás fog a rendelkezésre állni.

Kiemelt szektor lett a magyar hadsereg

A bérfejlesztéssel kapcsolatosan a miniszter úgy fogalmazott, hogy méltányos bért ígér a katonáknak, rendőröknek és határvadászoknak. Majd Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárral közösen felidézték, hogy az elmúlt időszakban a rendvédelmi és a honvédelmi ágazatban is történtek illetményfejlesztések.

Rétvári Bence, hogy a szomszédban dúló háború, a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségek azt vetítik előre, hogy fokozódni fog a migrációs nyomás, és ennek kezelésében fontos szerepük lesz a rendvédelmi szerveknek, köztük a most felállítandó határvadász ezrednek.

Fontos, hogy a katonák is az előttük álló feladatokkal arányos illetményben részesüljenek. Az illetményüket két lépcsőben, szeptemberben, majd 2024 januárjában emelik újra.

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütételén a Hősök terén 2022. július 16-án. Fotó:  Kovács Anikó / MTI)

Rovatok