Index Vakbarát Hírportál

Az EU duplájára növeli az Azerbajdzsánból érkező gázszállításokat

2022. július 18., hétfő 15:52

Az EU megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal arról, hogy a tavalyi 8,1 milliárd köbméterről 2027-ig „legalább” 20 milliárd köbméterre feltornázza az országból származó gázszállításokat. A szervezet ezzel a lépéssel igyekszik csökkenteni az Oroszországtól való függőségét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Bakuban kijelentette, hogy az EU-nak „el kell távolodnia” Oroszországtól, és megbízhatóbb szállítók felé kell nyitnia. Emellett Azerbajdzsánt „kulcsfontosságú energiapartnernek” nevezte.

A megállapodás növeli az ellátást a déli gázfolyosón keresztül, amely egy 2018-ban megnyitott, Brüsszel és Baku közötti közös projekt, és amely főként a Kaszpi-tengeri gázmezőkről szállít. A vezetéken keresztül történő szállítások várhatóan idén elérik a 12 milliárd köbmétert, írja a Financial Times.

Az EU új gázszállítási útvonalakat próbál létrehozni, hogy diverzifikálja a gázellátást Oroszországtól, amely az ukrajnai invázió előtt Európa gázellátásának mintegy 40 százalékát biztosította. Friss hír egyébként, hogy az orosz Gazprom vis maiornak nyilvánította az Európába irányuló gázszállításokat legalább egy nagy fogyasztónak. A Reuters birtokába jutott levél szerint a vis maior intézkedés a június 14-től kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe.

Az EU és Baku közötti memorandumban javaslatokat fogalmaztak meg a metánkibocsátás csökkentésére, valamint a megújuló energiába és a hidrogénbe történő beruházások ösztönzésére.

Az EU korábban is bírálta Azerbajdzsán Ilham Alijev elnök vezetése alatt elért emberi jogi eredményeit. Von der Leyen szerint az országnak „meg kell teremtenie a befektetői bizalomhoz szükséges feltételeket”, beleértve a független média garantálását is.

Von der Leyen hozzátette, hogy az EU 2024-ig 60 millió eurót fektet be az Azerbajdzsánnal folytatott kereskedelem bővítésébe.

(Borítókép: Ilham Alijev Azerbajdzsán elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. július 18-án Bakuban. Fotó: Handout / Azerbaijani presidency / AFP)

Rovatok