Index Vakbarát Hírportál

Ha Lengyelország nem kap még szenet, beborulhat vele egész Európa

2022. július 18., hétfő 15:01

Az Európai Unió első számú széntermelője Lengyelország. Most a tél előtt igyekszik pótolni az esetleges hiányát ebből a termékből, hiszen az Európai Unió szankciói a háztartásokat és a kis erőműveket sújtja a leginkább.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a napokban szokatlan módon utasított két állami vállalatot, hogy október végéig vásároljanak 4,5 millió tonna szenet a háztartások ellátásához – ez körülbelül a fele annak, amit az ország évente Oroszországból importált az orosz–ukrán háború előtt. Lengyelország most Kolumbiából, Ausztráliából és Dél-Afrikából igyekszenek beszerezni a szükséges mennyiséget. Azonban Varsónak a lépése két problémát is felvet:

  1. Lengyelországnak versenyeznie kell más európai országokkal, hiszen mindenki – a gázhiány miatt – újraindítja szénerőműveit. Szénimport folyamatosan jelentősen áramlik Európába a világ minden tájáról.
  2. A szállítási útvonalak telítődtek a szomszédos Ukrajnába tartó és onnan érkező katonai és élelmiszerszállítások miatt. 

„Ma krónikus szénhiányunk van” – mondta hétfőn a lengyel miniszterelnök, majd úgy folytatta, hogy „a bányák termelésének növelése ellenére továbbra is hiányt szenvedhetünk ebből a nyersanyagból”.

Állnak a kamionok a bányák előtt

Morawiecki döntése annak ellenére születhetett meg, hogy Anna Moskwa lengyel klímaminiszter a múlt hónapban bejelentette, hogy az ország 8 millió tonna szén importját biztosította. Az energiaválság, valamint az inflációs és ennek hatására a folyamatosan emelkedő kamatlábak egy kemény politikai kérdéssé vált már Lengyelországban. Ráadásul a jövőre lesznek a parlamenti választások.

Most hosszú, kígyózó sorokban állnak a kamionok a bányák előtt.

Lengyelország, amely villamosenergia-termelésének mintegy 70 százalékát szénből állítja elő, az otthonok fűtése alapjaiban függ a tüzelőanyagtól. Nemzetközi elemzők szerint – ahogy azt a Bloomberg is írja – 2019-ben az ország háztartásai az Európai Unió összes háztartásában felhasznált szén 87 százalékát adták.

(Borítókép:   Bartek Sadowski / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok