Index Vakbarát Hírportál

Óriásit emelkedtek az albérletárak

2022. július 18., hétfő 10:24

Egy albérletkereső platform elemzése szerint az inflációval együtt drágultak az albérletárak Budapesten. Júniusban átlagosan 173 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért a fővárosban.

Egy közösségi albérletkereső platform legfrissebb elemzése alapján 2021 azonos időszakához mérten 20 százalékos drágulás figyelhető meg a budapesti albérletárak terén. 

Mint írták, júniusban átlagosan 173 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért a fővárosban, a rohamosan növekvő infláció és a jegybanki alapkamat emelése pedig igazi melegágya a következő albérletpiaci változásnak. 

A rentingo.com úgy véli, a bérleti díjból számított maximum 6 százalékos hozam jóval alatta marad az inflációnak és a lakossági állampapírhozamoknak, ezért bérbeadói részről érdemi kínálatbővülésre nem lehet számítani. Ugyanakkor a fizetőképes kereslet csökkenő tendenciát mutat.

Az inflációval együtt emelkedtek a bérleti díjak

Az infláció emelkedésével együtt emelkedtek júniusban a budapesti bérleti díjak: 2021-hez képest 20 százalékkal lettek drágábbak a bérlésre kínált lakások. Az elmúlt években emelkedő bérek miatt a bérlők egyelőre együtt tudtak haladni a drágulással, így átlagosan 166 ezer forintért kerestek kiadó lakást Budapesten. Ez már 23 százalékos emelkedésnek felel meg tavaly júniushoz képest.

Ugyanakkor az oldal elemzésében megállapította, hogy a bérből és fizetésből élőket főként az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése érinti érzékenyen, mivel csökken a bérleti díjra felhasználható jövedelmük, így nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal.

A közeljövőben egyre látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel az albérletpiacon

– fogalmazott a rentingo.com.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok