Index Vakbarát Hírportál

Megállapodott a Renault a magyarországi gyártóval rendelkező Vitescóval

2022. július 18., hétfő 14:09

A globális autóipar egyik legnagyobb szereplője, a Renault csoport és a Magyarországon is gyártóbázissal rendelkező, német Vitesco Technologies megállapodást kötött a hibrid autók közös gyártásáról.

A fenntartható mobilitást támogató, modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi fejlesztője, a Vitesco stratégiai együttműködést írt alá a Renault-val az elektromos és a hibrid hajtásláncú autók erősáramú elektronikai rendszereinek közös fejlesztéséről és gyártásáról.

A Vitesco Technologies szerint a megállapodás értelmében a két társaság egyesíti szellemi és gyártási képességeit. A felek célja egy, a piacon egyedülálló erősáramú elektronikai, One Box néven futó koncepció kifejlesztése.

A Renault csoport az elektromos és a hibrid járművek terén szerzett tudását osztja meg és használja föl, míg a Vitesco Technologies a „kategóriájában legjobb” technológiákat és eljárásokat biztosítja – írja az MTI.

2026-tól hibrid Renault-járművekben lesz a fejlesztés

A One Box egy olyan kulcsfontosságú, „minden az egyben” erősáramú elektronikai eszközt, amely egy dobozban egyesíti a hibrid és elektromos járművek energiaellátáshoz és hajtáshoz kapcsolódó összes meghatározó alkatrészét. A Renault járműveinek jövőbeli fejlesztésekor példátlan kompaktságot érhetnek el a One Box segítségével, amelynek köszönhetően további hangsúlyt fektethetnek az utastér méretére és a kényelem növelésére.

Az újdonság konfigurációi és az összeszerelése, valamint a különböző alapvető alkatrészek az elektromos és hibrid hajtásláncokhoz igazodnak. A fejlesztési munkálatok döntő részben Toulouse-ban zajlanak majd.

A One Box a tervek szerint 2026-tól a Renault elektromos és hibrid járműveiben jelenik meg. A cél az, hogy a Renault csoport végül ezt a terméket a 100 százalékban elektromos járművek számára szerelje össze a franciaországi ipari telephelyein. 

A partnerség részeként a Renault csoport többéves szerződést biztosít a Vitesco Technologies számára a Renault hibrid járműveinek erősáramú elektronikai rendszereinek kifejlesztésére. Ezen túlmenően a Vitesco Technologies 2025-től a Renault csoport számára egy „High Voltage Box”-ot szállít majd, amely egyesíti a DC/DC átalakítót és a töltőt az akkumulátoros elektromos járművekhez.

Rovatok