Index Vakbarát Hírportál

Nettó 600 ezer forint lesz a nyugdíjminimum Belgiumban

2022. július 19., kedd 16:56

A hétpárti kormánynak hosszas egyeztetés után sikerült az 1500 eurós nyugdíjminimumban megállapodni, amit még további pótlékok fognak kiegészíteni. Bár szigorú szabályai vannak az erre való jogosultságnak.

A belga miniszterelnök Alexander de Croo Twitter-oldalán jelentette be először a hírt hétfő este. A hat koalíciós partnerükkel hosszan tartottak a tanácskozások a rendelkezés részleteit illetően, de a nettó 1500 eurós (600 ezer forintos) nyugdíjminimumról már korábban megegyeztek. Azt azonban most pontosították, hogy mindezt milyen feltételekhez kötik. Szigorú szabályok lesznek erre vonatkozóan, nem lesz mindenki jogosult rá, csak azok akik legalább 20 évet ledolgoztak, és évente minimum 250 napot munkával töltöttek.

Kedvezményt kapnak azok, akik több mint öt évet betegszabadságban töltöttek, emellett a szülési vagy a gondozási szabadságot is munkavégzésnek minősítik – írja a HVG. Ezen felül nyugdíjbónuszt kapnak azok, akik nem élnek a korkedvezménnyel, nekik napi 2-3 eurós, akár évi 300–500 eurós prémium járhat maximum 3 évig.

A 2001 előtt gyermekgondozás miatt részmunkaidőben dolgozók is pluszjuttatást kapnak. Azért ezt a határdátumot szabták meg, mert az elmúlt húsz évben a gyermeküket nevelő nőknél több tevékenységet is munkával töltött időnek ismertek el. 

Belgiumban az EuroStat adatai szerint a bruttó minimálbér 1626 euró (648 ezer forint), az átlagkereset pedig nettó 2262 euró (900 ezer forint). 

Rovatok