Index Vakbarát Hírportál

Jó hír érkezett az Északi Áramlat 1-ről

2022. július 19., kedd 10:10

Nemsokára akár teljes kapacitással is küldhetik majd az oroszok a gázt a németek felé ezen a fontos útvonalon.

Vasárnap Kanadából Németországba érkezett egy olyan turbina a Siemens Energyhez, amely a következő napokban majd az Északi Áramlat 1 oroszországi betáplálási pontjára kerül, várhatóan július 24. körül – írta meg hétfőn az orosz Kommerszant című lap.

Ez biztató hír, mert azt jelzi, hogy nemsokára elvileg akár teljes kapacitással is küldhetik majd az oroszok a gázt a németek felé ezen a fontos útvonalon, és emiatt hétfőn a kezdeti emelkedés után délutánra kis csökkenésbe váltottak a holland gáztőzsdén a különböző határidős gázárak.

A Németországba érkezett turbina továbbítása 5-6 napba telik a lap információi szerint, ha minden rendben lesz a logisztikával és a vámmal, ugyanis előbb komppal Helsinkibe jut, majd onnan szárazföldön szállítják tovább az oroszországi Portovajába. Az orosz lap tudomása szerint a turbina július 24. körül érkezik meg az Északi Áramlat 1 oroszországi kompresszor állomására, aztán még további 3-4 napba telnek az előkészítő munkálatok.

Mindez azt jelenti, hogy július végétől megszűnne az a technikai ok, amelyre hivatkozva még június közepétől egyik napról a másikra 60 százalékkal visszafogták az oroszok az Északi Áramlat 1-en a leszállított gáz mennyiségét Németország felé.

A Kommerszant anyagát megíró Reuters megszólaltatta a német gazdasági minisztériumot is, amelynek szóvivője megjegyezte, hogy

a most szóban forgó turbina egy csereberendezés, amelyet majd csak szeptembertől használnának, így tehát ennek a hiánya nem lehetett eddig sem az igazi ok arra, hogy júniustól az oroszok ilyen durván visszafogták a szállítást.

Az Északi Áramlat 1 most azért is áll az érdeklődés homlokterében, mert július 11–21. között zajlik az éves karbantartása, ezért most teljesen áll a gázszállítás rajta, és a félelmek szerint nem is fog újraindulni július 22-én. A fentiek alapján a turbinaügytől függetlenül július 22-től már a karbantartás előtti 40 százalékra vissza tudnák növelni az oroszok a gázszállítás mennyiségét

Ha a gázárak akár az Északi Áramlat 1 miatt esnének, az remek hír lenne a magyar háztartásoknak, így az átlagfogyasztás feletti részre a piaci árak kevésbé lennének olyan súlyos hatásúak a rezsiszámlákban – írja a Portfolio

(Borítókép: Hannibal Hanschke / Reuters)

Rovatok