Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a hitellel rendelkező fiatalok száma

2022. július 20., szerda 14:22

A bankoló fiatalok 11 százaléka rendelkezik valamilyen hitellel, egy évvel ezelőtt ez az arány még 16 százalék volt.

Csökkent a hitellel rendelkező fiatalok száma hazánkban a K&H Bank ifjúsági indexéhez készült idei reprezentatív felmérése alapján – közölte a bank az MTI-vel.

A felmérés szerint a bankoló fiatalok 11 százaléka rendelkezik valamilyen hitellel, egy évvel ezelőtt ez az arány még 16 százalék volt.

Annak ellenére, hogy a legtöbb fiatalnak (97 százalék) van banki kapcsolata, tehát rendelkezik bankkártyával és bankszámlával, a hitelfelvételi kedv visszafogott – írták.

Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője a közlemény szerint elmondta: „az éves szintű csökkenésben az emelkedő kamatok, valamint a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és a megugró infláció is szerepet játszhat”.

A felmérésből kiderült, hogy a kölcsönnel rendelkező (19 és 29 év közötti) fiatalok körében a személyi és lakáshitelek a legelterjedtebbek. A hitel törlesztése 28 százalékuknak nem jelent gondot, 51 százalékuknak kisebb nehézséget jelent, 21 százalékuk pedig azt mondta, komoly megerőltetés számukra a havi részlet kifizetése.

A felmérés alapján a hitellel rendelkező fiatalok 51 százaléka rendelkezik személyi hitellel, 46 százalékuk pedig lakáshitellel. Folyószámlához kötött hitelkerete az érintettek 22 százalékának van. Áruvásárlási kölcsönt 36 százalékuk törleszt, a diákhitel aránya csak 14 százalékos.

A közlemény szerint kulcsfontosságú a pénzügyi tudatosság, hiszen fel kell mérni, hogy valóban szükség van-e hitelre. A másik fontos tényező az, hogy csak akkor szabad hitelfelvételt elindítani, ha valaki hosszú távon biztosan képes fizetni a törlesztőrészleteket.

Rovatok