Index Vakbarát Hírportál

A jegybank szerint kockázatos a Revolutnál bankolni

2022. július 20., szerda 08:42

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozott álláspontja, hogy az ügyfelek védelme érdekében a Revolut Banknak magyarországi leánybankként, a jegybank felügyelete alá kellene tartoznia. A jegybank jelenlegi ismeretei alapján azonban ebben az ügyben legalább jövő év közepéig nem várható semmiféle változás, így azonban a magyar ügyfelek nem tudják Magyarországon rendezni az esetleges jogi vitájukat.

A Magyar Nemzeti Bank már korábban is felhívta a figyelmet, a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank leánybankként működne, így tevékenységét magyarországi székhellyel, tőkeerővel, az MNB felügyelete alatt végezné – olvasható a jegybank közleményében.

A Revolut Bank továbbra is határon átnyúló szolgáltatóként működik Magyarországon, amelynek kockázatairól az MNB már többször figyelmeztette az ügyfeleket. Az uniós jogszabályok szerint a társaság prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét a bank székhelye szerinti litván hatóság látja el.

A Magyar Nemzeti Bank fogadó országbeli felügyeletként a fogyasztóvédelem érdekében csak korlátozottan járhat el: az ügyfél érdekében, vagy a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést.

A betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja, tehát esetleges elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók alapvetően csak Litvániában kereshetnek jogorvoslatot saját ügyeikben.

Az MNB támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de csak akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát. A jegybank szerint szerződéskötés előtt érdemes tájékozódni, összevetni a szolgáltatások tartalmát, illetve azok költségeit például a magyarországi hagyományos bankokéval. A kalkulációhoz előzetesen érdemes azonosítani a konkrét szolgáltatási igényt.

Rovatok