Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára

2022. július 21., csütörtök 11:16

Az Európai Uniót lényegében a saját szankciói gyengítik, a kérdés az, hogy túl tudja-e élni az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető Tusnádfürdőn a Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió című panelbeszélgetésen szólalt fel. Hangsúlyozta: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára, az átállás pedig hosszú időbe telik, és források kellenének hozzá.

A meghozott szankciók nem működnek, ráadásul ebben az ügyben nemzetközi együttműködés sincs – vélte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szerint gondot okoz az uniónak az euró és a dollár árfolyamának változása is, ebben a tekintetben Európa „mélyen a vesztesek között van”. Hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló forrásokat az eddig elért társadalmi-gazdasági eredmények megőrzésére fordítsa.

Ugyanebben a témában nyilatkozva Szijjártó Péter külügyminiszter a napokban sérelmezte azt, hogy az unió az újabb, szerinte Európának „rendkívül fájdalmas szankciók meghozatalával foglalkozik a béketeremtés helyett. 

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 21-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)

Rovatok