Index Vakbarát Hírportál

Több mint egy évtizede nem lépett ilyet az Európai Központi Bank

2022. július 21., csütörtök 14:45

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön több mint egy évtized óta először emelte meg a kamatlábakat, erre az Európában tapasztalható infláció miatt volt szükség. nagyon nagy érdeklődés övezte a mai kamatdöntését, 8,6 százalékos infláció és 3,6 százalékos maginfláció miatt.

Az elemzői várakozások korábban az alábbiak voltak: vagy 25 bázispontos, vagy 50 bázispontos emelést prognosztizáltak. Az EKB-nak folyamatos kormányválságok, az orosz–ukrán háború, és az euró–dollár paritás időszakában kellett kamatot emelnie. Mindezt úgy, hogy közben folyamatosan lóg a levegőben egy gazdasági világválság. 

Végül az EKB úgy döntött, hogy a három irányadó kamatlábát 50 bázisponttal emeli meg

– az euró a hírre erősödéssel reagált, hiszen ezzel az európai jegybank nagyon határozott üzenetet küldött. Ilyen magas kamatszintet utoljára 8 éve láttunk az eurózónában, kamatemelésre pedig 2011 óta nem volt példa – amire a Portfólió is felhívta a figyelmet.

Tehát a döntés szerint 0,50 százalékra nőtt az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 0,25 százalékról 0,75 százalékra, illetve mínusz 0,50 százalékról 0,00 százalékra emelkedett.

Továbbra is tartják a célirányt

„A Kormányzótanács elkövetkező értekezletein folytatja a kamatlábak további normalizálását. A negatív kamatok elhagyási folyamatában a ma tett nagyobb mértékű kezdeti lépés lehetővé teszi, hogy a Kormányzótanács a kamatdöntéseit illetően áttérjen az értekezletről értekezletre való megközelítésre” – írja az EKB a közleményében, továbbá kiemelték, hogy a tanács jövőbeli irányadó kamatpályája adatfüggő lesz, és a cél az, hogy a 2 százalékos infláció középtávon teljesíthető legyen.

(Borítókép: Az Európai Központi Bank székhelye a nyugat-németországi Frankfurt am Mainban. Fotó: Daniel Roland / Afp)

Rovatok