Index Vakbarát Hírportál

Már most menteni kell az egyik legnagyobb német energetikai céget

2022. július 22., péntek 15:55

Többmilliárdos mentőcsomagról kötött megállapodást a német kormány és az orosz gáz legnagyobb németországi importőre, az Uniper – jelentette be pénteken a vállalat.

Az Uniper lett az európai energiaválság áldozata, a hónap elején mentőcsomagot kért a német kormánytól. A megállapodás értelmében a német állam tőkeemelés révén 30 százalékos részesedést szerez az Uniperben. Az Uniper közleménye szerint 267 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre – a meglévő részvényesek jegyzési jogának kizárása mellett. Emellett „kötelező átváltási eszközt” bocsátanak ki több tételben, maximum 7,7 milliárd euró értékben. 

A mentőcsomag részeként a KfW állami beruházási bank Uniper számára megnyitott hitelkeretét is megemelik 2 milliárd euróról 9 milliárd euróra.

Még az Európai Uniós Bizottságnak jóvá kell hagynia a mentőcsomagot. Az Uniper részvényesei egy rendkívüli közgyűlésen szavaznak majd annak elfogadásáról.

Az Uniper augusztus 2-án teszi közzé az első félévről szóló beszámolóját, de a menedzsment már most profitfigyelmeztetést adott ki, és visszavonta a 2022-es eredmény előrejelzését – ahogy arra Portfólió felhívta a figyelmet.

Kulcsszereplő a német piacon

A németországi gázellátásban kulcsszerepet játszik a vállalt. A csoportot súlyosan érintette, hogy csökkentek az Oroszországból az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül érkező gázszállítások. Június közepén leállították az Északi Áramlat gázvezetéken folyó szállítást, amely csak csütörtökön indult újra. Az Uniper szerződéses kötelezettségei teljesítése érdekében kénytelen volt a szabadpiacon beszerezni a vállalt mennyiségeket, ami felemésztette a likviditását.

több mint száz önkormányzati és ipari vállalatot lát el földgázzal.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter csütörtökön új energiatakarékossági intézkedéscsomagot jelentett be. A miniszter egyúttal az támogatásáról is biztosította az Unipert: „Nem fogjuk hagyni, hogy egy rendszerszinten fontos vállalat csődbe menjen, és ennek következtében az energiapiac zűrzavarba kerüljön” – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy a német kormány az adófizetők számára a legjobb és legolcsóbb, az ellátás biztonságát legjobban garantáló megoldást fogja választani.

Az Uniper megmentéséről folytatott tárgyalásokon a német kormány már korábban jelezte, hogy mechanizmust dolgoznak ki az orosz gázszállítások csökkenése következtében emelkedő beszerzési költségek részleges kompenzációjára – ahogy arról az MTI beszámolt.

(Borítókép: Az Uniper NV által a németországi Falkenhagenben üzemeltetett Falkenhagen Power-to-Gas kísérleti üzem 2022. május 2-án. Fotó: Bocsi Krisztián / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok