Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentés: nyáron más az értékhatár, mint télen

2022. július 22., péntek 18:12

Az MVM értesítése szerint a lakossági földgázfogyasztás kedvezményes értékhatárát az adott időszakra jellemző átlagfogyasztás fogja megszabni, eszerint nyáron és télen eltérő gázköbméter-felhasználás jelenti a rezsicsökkentett limitet.

A rezsicsökkentés átlagfogyasztás szerinti módosítását tartalmazó rendelet szerint a fogyasztó a rezsicsökkentett árú mennyiséget időarányosan jogosult igénybe venni. Elviekben az egyetemes szolgáltató az éves átlagfogyasztás értékhatárát osztja el 365-el, majd ezt a fogyasztási időszak napjaira szorozza fel, és ez jelenti majd a kedvezményes fogyasztási mennyiség felső határát.

Sokan ezt úgy értelmezik, hogy havonta nézik, túlfogyasztás történik-e, amire nem vonatkozik a lakossági kedvezmény. Azonban a földgáz esetében a fogyasztási jelleggörbe lesz a meghatározó. Az MVM a 24.hu-nak küldött értesítése szerint a naparányos számolás csak a villamosenergia  felhasználására vonatkozik. 

Az átalánydíjasoknál a meghatározott éves átlagfogyasztást a 12 havi összesített érték nem haladhatja meg. A földgáz esetében a havi felhasználási szokások fogják meghatározni az átlag értékét, tehát nem havi 144 köbméter átlagfogyasztást fognak számolni, hanem a jelleggörbe alapján korrigálják azt. Magyarán

NYÁRON KEVESEBBET LEHET KEDVEZMÉNYES ÁRON FELHASZNÁLNI, MINT TÉLEN.

A piaci árat csak a meghatározott limit felett kell fizetni. A portál számítása szerint a jelleggörbe alapján januárban 335 köbméter felett, júliusban 14 köbméter felett kell a magyarországi piaci árat megfizetni a túlfogyasztás mennyisége szerint. A fogyasztási jelleg szerinti korrigálással többen fognak a kedvezményes értékhatárba beleférni.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)

Rovatok