Index Vakbarát Hírportál

Tart a roham a napelemekért, totálisan elszállhatnak az árak

2022. július 22., péntek 10:54

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy nagyon megnőtt az érdeklődés a napelemek iránt azt követően, hogy a múlt héten kiderült: változnak a rezsicsökkentés részletszabályai.

Nálunk ebben az egy hétben eddig 450 érdeklődés futott be, tehát hogyha ezt visszaosztom, akkor ez szép szám, jóval több, mint eddig

– árulta el korábban egy szakértő. Mindeközben arról is írtunk, hogy a változások fényében pontosan mennyivel vált jövedelmezőbbé a napelemek telepítése.

Most a Portfoliónak  Szolnoki Ádám, a Manap iparági egyesület elnöke azt mondta:

AZ ÉRDEKLŐDÉS KÖRÜLBELÜL A 3-5-SZÖRÖSÉRE NŐTT A NAPELEMEK IRÁNT.

Hozzátette azt is, hogy a szektorban már eddig is áremelkedés ment végbe, a megnövekedett kereslet pedig még feljebb tolhatja majd az árakat.

Mindeközben a cégek számára komoly kihívást is jelent az igény növekedése, és ez elsősorban abban mutatkozhat meg, hogy csak lassabban tudják majd telepíteni a megvásárolt rendszereket (holott eddig is voltak olyan cégek, amelyeknek 4-5 hónapos határidővel vállalták el a munkát).

Szolnoki Ádám arról is beszélt, hogy már 2021-ben is soha nem látott mértékben, több mint 400 MW-tal nőtt a magyarországi  napelemes kapacitás mértéke. A mostani roham fényében viszont úgy tűnik, hogy idén ehhez képest még további 30-50 százalékos emelkedést lehet elérni, vagyis 500-600 MW környékén alakulhat a növekedés mértéke (ez utóbbi annak fényében mondható magasnak, hogy március végén összesen 1200 MW volt a kapacitás az egész országban). 

A rezsicsökkentés átalakítása azonban nemcsak a napelemek iránti keresletet növelte, hanem a lakásépítések tekintetében is új irányt jelölt ki. Erről ebben a cikkünkben írtunk nemrég.

  (Borítókép:  Váli Miklós / MTI)

Rovatok