Index Vakbarát Hírportál

Az Eximbank mentheti meg a Tungsramot

2022. július 22., péntek 11:57

Korábban csődvédelmet kért a Tungsram, most úgy tűnik, lehet megoldás a híres cég megvédésére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. törvény biztosította jogával élve szerdán inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira – írta a Tungsram 2022. május 11-én az Indexhez eljuttatott közleményükben. Ez azt jelentette, hogy minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással az Eximbank fog rendelkezni. 

A Tungsram ezt követően prioritásként kezelte a munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését. Ezért a vállalat akkor egy jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett: csődvédelmet kért. A cég közleménye szerint mindezt azért tette, hogy

A CSŐDVÉDELEM NYÚJTOTTA ERNYŐ ALATT TOVÁBBRA IS FIZETNI TUDJA A BÉRT ÉS AZ ADÓKAT, VALAMINT VÉGREHAJTHASSA FOLYAMATBAN LÉVŐ REORGANIZÁCIÓJÁT.

Az új információk szerint a csődvédelem alatt álló Tungsram jövőjéről augusztus 8-án fognak dönteni a hitelezők. Amennyiben sikerül megállapodniuk a céggel a tárgyalások során, új időszámítás kezdődhet a Tungsram történetében. Jörg Bauer, a vállalatcsoport elnöke a munkavállalóknak kiemelte, hogy bízik a megállapodásban, illetve felhívta arra a figyelmet, hogy a cégvezetés mindent megtett, hogy sikeresen véghez vigyék a tárgyalásokat. De a Tungsram Operations Kft. május óta továbbra is csődvédelem alatt áll.

A Tungsram az elmúlt két hónapban a törvényi szabályozást szigorúan betartva, a kijelölt vagyonfelügyelő közreműködésével a csődegyezségre készül. Most fogják postázni a meghívókat annak a 850 hitelezőnek, akikkel meg kell egyezni a cég további működése érdekében – tudta meg a Magyar Nemzet. Ennek a csomagnak a része egy üzleti terv is, amely a vállalat vezetése szerint garancia a további működésre és a tartozások kiegyenlítésére.

Az Eximbank lehet a kulcs

A Tungsramnál a csődegyezségi tárgyalásra az előírások szerint két típusú hitelező kap meghívást: a biztosított csoport, amely többségében a finanszírozó bankot jelenti, valamint a nem biztosított csoport, akik a beszállítói a vállalatnak. Ahhoz, hogy a cégnél visszaálljon a normális működés, és a csődeljárás megszűnjön, mindkét csoport képviselőinek ötven százalék plusz egy igen szavazata szükséges az augusztusi tárgyaláson.

Az elmúlt időszakban számos hitelezőnkkel beszéltünk a jövőről, és megtisztelő volt hallani, milyen elkötelezettek és támogatók a Tungsram irányába. Ezért arra számítunk, hogy a nem biztosított hitelezők körében jók az esélyeink a megegyezésre

– írta Jörg Bauer a munkatársainak a Magyar Nemzet információi szerint. Ebben úgy folytatta a vállalatcsoport elnöke, hogy „a kulcsvevők körében is hasonlóan kedvező volt a fogadtatás, mivel továbbra is számítanak a Tungsram termékeire, szolgáltatásaira, és fennáll a vásárlási szándékuk is”.

Az üzleti terv értelmében a legkisebb, tízmillió forint alatti tartozásokat a Tungsram bizonyos időn belül teljes mértékben kiegyenlítené. Ez a 850 hitelezőből a több mint hatszáz magyar kkv-nak jelent jót – ezért is fontos, hogy mindenki képviselje magát a tárgyaláson.

A beszállítók jó eséllyel elfogadják a csődegyezségi tervet. 

Ebben az esetben pedig már csak a másik csoporton, a biztosított hitelezőkön múlik a Tungsram jövője, tehát az Eximbankon.

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok