Index Vakbarát Hírportál

A benzinkutas szövetség szerint nem lesz elegendő a kutak fenntartására a 20 forintos támogatás

2022. július 23., szombat 17:40

Az eddigi 10-ről 18 és fél milliárd forintra emelte a kormány a kisebb benzinkutak támogatási keretét. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a literenkénti 20 forintos kompenzáció mértéke nem változik, ami gyakorlatilag semmire sem elég.

Márciustól 10 milliárd forintos támogatást biztosítottak a kisebb benzinkutaknak. A holtankoljak.hu  ügyvezetője szerint ez létkérdés a vállalkozások szempontjából. Egy friss kormányrendelet szerint a következő három hónapra újabb támogatást biztosít a kormány ezeknek a töltőállomásoknak. 

A benzinkutaknak ez a 20 forintos támogatás az életben maradáshoz kell, hiszen részben ebből tudják kifizetni a munkabéreket is és a rezsiköltségeiket, enélkül, azt gondolom, hogy 100-as nagyságrendben zártak volna be kutak

– közölte az ATV Híradóval Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke ugyanakkor kiemelte:

nem plusz 18 milliárdot kapnak, hanem az ő értelmezésük szerint az eddigi 10 milliárdos keretösszeg nő 18,5 milliárdra. Egri Gábor szerint így nem változik a literenkénti 20 forintos támogatás sem, ez viszont nem elegendő.

„A 20 forintos támogatás nem elegendő a kutak fenntartására, jelentős az inflációs nyomás, emelkednek a rezsiköltségek, tehát tényleg a víz fölött lebegünk. A harmadik, hogy nem látom az ellátást biztosítva a molekulával, üzemanyaggal” – mondta Egri Gábor, hozzátéve: a megnövekedett áram- és gázár újabb terheket ró a kisebb benzinkutakra, amelyek így is szinte kilátástalan helyzetben vannak. 

Az üzemanyagárstoppal és a benzinhiánnyal kapcsolatban a vészharangot a Mol vezérigazgatója is megkongatta már két hete. A benzinárstop kilenc hónapja lépett életbe, és a kormány tervei szerint október 1-ig biztosan kitart.

Szerintem már messzi túl vagyunk azon a ponton, ameddig tartani lett volna szabad. Egy picit elkezdtünk ezzel hazardírozni. Elkezdtünk azzal hazardírozni, hogy rendelkezünk-e elég készlettel, tudunk-e nem várt eseménykor cselekedni, és ez egy olyan probléma, amit végig kellene még egyszer gondolni

– fogalmazott korábban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Ahogy arról korábban az  Index is beszámolt, a kormány 2022. október 1-jéig meghosszabbította az élelmiszer- és benzinárstopot. A döntést Orbán Viktor miniszterelnök ismertette közösségi oldalán.

QP | Quality Placement

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még tavaly novemberben jelentette be a kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral  rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-étől. 

Csak magyar rendszámú autókkal lehet tankolni hatósági áron, de akadnak kivételek, a részletszabályokról itt írtunk.

Június végén több hazai benzinkúton, így például a Mol és az OMV töltőállomásain is legfeljebb ötven litert lehet tankolni hatósági áron az üzemanyagokból magyar rendszámú személyautóval.

Üzemanyagkannába vagy edénybe csak piaci áron lehet benzint vagy gázolajat tölteni, ugyanakkor a 5–7,5 tonna össztömegű, valamint a mezőgazdasági erőgépek továbbra is mennyiségi limit nélkül vásárolhatnak hatósági áron.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok