Index Vakbarát Hírportál

Kína gazdasági fejlődéséről beszélt a Világgazdasági Fórum elnöke

2022. július 23., szombat 15:25

Borge Brende, a Világgazdasági Fórum (WEF) elnöke bízik Kína közép- és hosszú távú növekedési kilátásaiban, világgazdasági stabilizáló szerepében, és fontosnak tartja a nemzetközi együttműködés erősítését a növekedési potenciál kiaknázása érdekében.

A volt norvég külügyminiszter egy videókonferencián Kína első félévi növekedési adatait kommentálva bizakodását fejezte ki az ország gazdasági kilátásait illetően.

„Arra számítunk, hogy a kínai hatóságok által hozott intézkedések a növekedés élénküléséhez vezetnek, és optimisták vagyunk Kína közép- és hosszú távú gazdasági fejlődését illetően” – mondta Brende az MTI beszámolója szerint, hozzátéve, hogy ami a világ többi részét illeti, a következő év „rázós” lesz.

Mint fogalmazott, a lassuló és egyre gyengébb világgazdasági növekedés azonban hatással lesz a kínai gazdaság teljesítményére is.

A kínai nemzeti statisztikai hivatal (NBS) július 15-i adatai szerint ugyanis a kínai bruttó hazai termék (GDP) 2022 első fél évében 2,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése alapján a globális növekedés a 2021-es becsült 6,1 százalékról 2022-ben és 2023-ban 3,6 százalékra lassul, ami 0,8, illetve 0,2 százalékponttal alacsonyabb a globális pénzintézet januári prognózisában megadott, 2022-re és 2023-ra vonatkozó előrejelzésnél.

A WEF elnöke hangsúlyozta, hogy Kína szerepe a globális gazdasági növekedés stabilizálásában kulcsfontosságú a mostani sokrétű kihívások közepette.

„Kína fontos szerepet tölt be a globális növekedés biztosításában. Ami Kínában gazdaságilag történik, az óriási hatással van a világ többi részére, és ez így is marad, mivel Kína a második legnagyobb nemzetgazdaság” – fogalmazott Borge Brende.

A kínai vezetés nemcsak a növekedésre összpontosít, hanem a növekedés minőségét is vizsgálja, a gyarapodásnak függetlenítenie kell magát a CO2-kibocsátás növekedésétől, inkluzívabbnak kell lennie, a növekedésnek el kell jutnia a régiókba, a perifériára, és munkahelyeket kell teremtenie a fiatalok és az egyre képzettebb lakosság számára

– tette hozzá. 

A külföldi vállalatok jelenlegi kínai üzleti környezetéről a Világazdasági Fórum elnöke elmondta, hogy a kínai piac „egy nagy, egységes belső piac”, és sok vállalat számára Kína hatalmas érdeklődésre tart számot, mind a közvetlen külföldi befektetések, mind a helyi gyártás szempontjából.

 

Rovatok