Index Vakbarát Hírportál

Von der Leyen nagyot álmodott, csúnyán elbukhat a csökkentett gázfogyasztásról szóló javaslat

2022. július 24., vasárnap 08:14

Thierry Bros, a Párizsi Politikai Intézet professzora szerint több ország sem fogja megszavazni a gázfelhasználás csökkentésére irányuló uniós javaslatot. A szakértő úgy véli, mások mellett a magyar kormány sincs elragadtatva az ötlettől.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 20-án jelentette be, hogy az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Az Európai Bizottság konkrétan arra kérte a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást. A javaslatról jövő kedden rendkívüli ülésen tárgyal majd az unió miniszteri tanácsa.

Thierry Bros a Twitteren arról számolt be, hogy értesülései szerint Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Portugália és Spanyolország is leszavazza a javaslatot a jövő keddi energetikai tanácsülésen. Ez azt jelentené, hogy az EU lakosságának 60,72 százalékát képviselő kormányok támogatnák a határozatot, a minősített többséghez viszont 65 százalékra lenne szükség.

I my voting analysis for **'Save Gas for a Safe winter' is right, ** must be laughing right now...* pic.twitter.com/u26bLLtGBX

— Thierry Bros (@thierry_bros) July 22, 2022

Von der Leyen azzal érvelt, hogy az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot, és a javaslatcsomaggal ez a kockázat csökkenthető. Mivel néhány tagállam erősebben függ az orosz gáztól, fontos, hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítsék egymást, azonban a „szolidáris gázellátást” igénylő tagállamoknak be kell mutatniuk, hogy milyen intézkedéseket hoztak a kereslet belföldi csökkentésére, idézze az MTI a bizottság elnökét.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője, Hortay Olivér bírálta a javaslatot, mint mondta:

Az Unió nem írhatja elő egy tagállamnak, hogy mennyi energiát fogyasszon.

Nyitott kérdés, hogy a bizottság meg tudja-e teremteni a javaslata jogi hátterét, tette hozzá Hortay Olivér, aki elmondta: senki nem hatalmazta fel az Európai Bizottságot arra, hogy megmondja az egyes tagállamoknak, mennyit fogyaszthatnak, illetve a gáztározók üzemeltetőinek, hogy kinek értékesítsék a betárolt gázt.

Von der Leyen bejelentése után egy nappal Jannisz Ikonomu görög kormányszóvivő azt közölte, hogy a görög kormány ellenzi a gázfelhasználással kapcsolatos határozatot.

(Borítókép: Orosz gázvezetékek Magyarországon. Fotó: Porneczi Bálint /Bloomberg via Getty Images)

Rovatok