Index Vakbarát Hírportál

Szerdán figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi személyzete, nem mindenki nézi ezt jó szemmel

2022. július 25., hétfő 16:46 | aznap frissítve

Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgálószemélyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.

A ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet a Németországban foglalkoztatott mintegy húszezer alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalásokkal összefüggésben hirdetett meg egynapos figyelmeztető sztrájkot július 27-re. A földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni.

A ver.di elutasította a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyezett a tárgyalások folytatásába augusztus elején. A szakszervezet tájékoztatása szerint a Lufthansa 18 hónapos futamidő alatt fix juttatások és eredményalapú bérikiegészítés bevezetését ajánlotta fel. 

A ver.di viszont 9,5 százalékos béremelést követel idén.

A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – mondta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke és a Lufthansa felügyelőbizottságának elnökhelyettese. Behle szerint a helyzet a repülőtereken egyre feszültebbé válik.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a ver.di sztrájkfelhívása annál is inkább érthetetlen, mivel a munkáltatói oldal magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott a vállalat feszült gazdasági helyzete és a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére.

A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart. A földi kiszolgálószemélyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein teszi le a munkát – írja az MTI.

A német munkaadók szövetsége bírálja a sztrájkot

A német munkaadók szövetsége (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände, BDA) élesen bírálta a ver.di szakszervezet Lufthansa légitársaságnál meghirdetett figyelmeztető sztrájkját.

A Lufthansát, de mindenekelőtt utasait a nyár kellős közepén munkabeszüntetéssel terhelni nem más, mint az emberek teljesen érthető nyaralási vágyát önös érdekből szégyentelenül kihasználó mértéktelen túlzás 

– jelentette ki Steffen Kampeter, a szervezet vezérigazgatója.

Kampeter elmondta, hogy a jelenlegi halmozottan válságos helyzetben sokkal inkább az együttműködésre kellene helyezni a hangsúlyt. A munkaadók szervezete ezért felszólítja a szakszervezeti szövetséget, hogy tartózkodjon a Lufthansa földi személyzetének tervezett sztrájkjától, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

„Különösen a nyári hónapokban, az első évben, amikor végre újra lehet utazni, a repülőterek nagy kihívásokkal néznek szembe a szűk keresztmetszetek miatt. Ebben a helyzetben teljesen érthetetlen és felelőtlen dolog egész napos figyelmeztető sztrájkot hirdetni. Ráadásul egy 24 órás sztrájk nem figyelmeztető sztrájk. Ismét bebizonyosodott, hogy a munkabeszüntetés jogi szabályozása már régóta esedékes” – fogalmazott a vezérigazgató.

(Borítókép: rbanandsport / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok