Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidőre figyelmeztet az energiahivatal

2022. július 25., hétfő 10:54

Most, hogy indul a főszezon az albérletpiacon, nem árt, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mi a teendő, amennyiben változik az ingatlanban a rezsifogyasztó személye.

Múlt hét csütörtök este jelentek meg a most ősszel induló egyetemi, főiskolai képzések ponthatárai, ami egyben az albérletpiac főszezonjának kezdetét is jelenti. Mivel ekkor számos kiadó ingatlan talál új bérlőre, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) figyelmeztet: ha változik a villamos energiát, a földgázt, a távhőt vagy a vezetékes vizet fogyasztó személye, ezt 15 napon belül kell bejelenteni a szolgáltatónál.

A MEKH szerint a legjobb, ha a felhasználóváltozást a régi és a beköltöző új fogyasztó együtt jelenti be a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában.

A változás bejelentése a kormányablakok ügyfélszolgálatain és az e-bejelento.gov.hu weboldalon indított elektronikus ügyintézés segítségével is elintézhető. A közüzemi szolgáltatásokkal összefüggő elektronikus ügyintézésre a magyarorszag.hu oldalon is van lehetőség, az ott található űrlapok segítségével.

A szolgáltatóknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezett eltérő fizető státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad. Valamint választható az a megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ebben az esetben javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződés kezelésére.

A bejelentéshez általában szükség lehet egyebek mellett az előző és az új fogyasztó által kitöltött és aláírt bejelentő formanyomtatványra, a régi és az új fogyasztó személyes adataira, illetve az új fogyasztó felhasználási jogcímének igazolására (például bérleti szerződés) is.

A MEKH javasolja, hogy a bérlemény átadásakor készüljön jegyzőkönyv, amely alapján a szerződő felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók, a legjobb, ha az átvett mérőórákról egy fotót is készítenek – olvasható a hivatal közleményében.

Rovatok