Index Vakbarát Hírportál

Közel 63 milliárd forintot költöttünk autópálya-matricára

2022. július 26., kedd 10:42

Idén június 30-ig csaknem 7,8 millió e-matrica kelt el körülbelül 62,7 milliárd forint értékben, ez mintegy hat százalékkal meghaladja 2019 ugyanezen időszakának adatait, ami nagyrészt a külföldi utazók visszatérésének köszönhető.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szerint az idei az első olyan év, amikor az autópályamatrica-vásárlások száma meghaladja a járvány előtti utolsó év adatait.

A 2022-es évre június 30-ig 570 ezer éves országos, több mint egymillió havi, közel négymillió heti (tíznapos) és több mint 2,2 millió megyei autópálya-matricát vásároltak az utazók.

Nagyjából minden harmadik pályamatricát külföldi rendszámú járműre vették.

Többen fizettek útdíjat, mint a koronavírus előtt

Erre az évre megközelítőleg másfél millióval, mintegy 24 százalékkal több úthasználati jogosultságot szereztek a díjköteles gyorsforgalmi utat használók, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Mindegyik matricatípus esetében jelentős a bővülés, de a legnagyobb, 38 százalékos a külföldiek körében legkedveltebb heti vignettánál. Az éves matricákból mintegy húsz százalékkal, a haviból pedig 24 százalékkal kelt el több, mint tavaly ilyenkor.

Bozóky Alex, a NÚSZ vezérigazgatója elmondta: külföldi honosságú járműre mintegy 52 százalékkal több heti (tíznapos) és negyven százalékkal több havi matricát vásároltak az úthasználók, mint egy évvel korábban. A heti jogosultságból az idei első félévben újra többet vettek külföldi, mint hazai jelzésű járműre. A külföldi honosságú járműre vásárolt e-matricákból

a legtöbbet német (568 ezer), román (555 ezer) és osztrák (333 ezer) felségjelzésű járműre vették az utazók június végéig.

A megyei matricák közül továbbra is a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes a legnépszerűbb – írja az MTI.

A külföldre utazás 2022-es évre vonatkozó autópályadíjait az összefoglalónkban ide kattintva érheti el.

(Borítókép:  Jászai Csaba / MTI)

Rovatok