Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi kell a nőknek

2022. július 26., kedd 11:25

Több kutatásból is kiderült, hogy a női munkavállalók nemcsak sokszínűséget hoznak a vállalati életbe, hanem bebizonyították, hogy számíthatnak rájuk a döntéshozók között is. A K&H HR-vezetője szerint a képzéseken felül a munka-magánélet egyensúly biztosítása és az édesanyák visszatérésének segítése lehet a kulcs ahhoz, hogy a hölgyek lehetőséget kapjanak a hosszú távú karrierépítésre. A vezetővé válásban az önbizalom erősítése is sokat segíthet.

Egyre inkább elhalványul az a sztereotípia, miszerint a magyar női munkavállalók nem alkalmasak vezetői szerepre. Az Eurostat 2020-ban közölt adatai alapján 

39,2 százalék a hölgyek aránya vezető munkakörökben.

Az esélyegyenlőség előnyeit számos kutatás bizonyítja: egy amerikai felmérésből kiderült, hogy a főként a nőkre jellemző érzelmesség és törődés kifejezetten pozitív hatást gyakorol egy munkahelyen.

A K&H-nál a nemek közötti egyenjogúság alapvető értékeink és szervezeti kultúránk része. Ezt jól mutatja az is, hogy 2021-ben az előléptetésben részesülő kollégáink hetven százaléka nő volt

– közölte Végh József, a K&H HR-igazgatója. Hozzátette: ugyanakkor a felső vezetői szinten még tennünk kell a nemek közötti egyensúly kialakításáért. A kulcs az lehet, ha minél szélesebb körben biztosítjuk a lehetőséget a fejlődésre, miközben a képzések mellett a munka-magánélet egyensúlyát megteremtő családbarát intézkedések is megjelennek – vélekedett.

„A részmunkaidős és otthoni munkavégzés lehetősége például ma már meghatározó szempont a nők számára a munkahelyválasztásban és az adott pozíció betöltésében. Ugyanakkor a szerethető, megbízható, sokszínűséget és esélyegyenlőséget biztosító munkahelyi légkör is kiemelten fontos lehet, amiben érezhető, hogy a munkaerőfelvétel és a kinevezések kizárólag érdemi alapon történnek” – fogalmazott a HR-igazgató.

Az önbizalom erősítése sokat segíthet

A K&H-nál azt a tapasztalatot szűrték le, hogy sokszor nem a lehetőség, hanem az önbizalom hiányzik ahhoz, hogy a nők vezetői pozícióra pályázzanak. Kérdés, hogy az egyes cégek és vezetőik hogyan segítik őket, és milyen támogatást nyújtanak tehetségük kibontakoztatásához.

„A K&H meNŐK mentorprogramunkat és K&H meNŐK karrieriskolánkat éppen azért indítottuk el, hogy a résztvevők tudatosítsák képességeiket, erősségeiket, lehetőségeiket, és ha szükséges, tágítsák határaikat annak érdekében, hogy kilépjenek a komfortzónájukból. A kismamák számára pedig a jól működő K&H welcome back programunk nyújt támogatást, így gyermeknevelési szabadságuk alatt is tájékozódhatnak a vállalatot érintő aktuális eseményekről, így idővel informáltan térhetnek vissza a munka világába” – véli Végh József.

Rovatok