Index Vakbarát Hírportál

Lépni kellett, újabb operatív törzs alakult

2022. július 28., csütörtök 09:47 | aznap frissítve

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében aszályveszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, Magyarországnak pedig történelmi szárazsággal kell szembenéznie. Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagy fokú aszály alakult ki – tudatta szerkesztőségünkkel az Agrárminisztérium.

A közlemény szerint a búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült, és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti.

Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. Az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében 

– emelte ki Nagy István.

Nagy István hangsúlyozta, a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében aszályveszélyhelyzeti operatív törzs jön létre, amely haladéktalanul megkezdi a munkáját a magyar agrárium előtt álló kihívások és a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében. Kifejtette, a kialakult helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket.

A tárcavezető leszögezte, mindig a magyar gazdák mellett állnak, akik minden nehézség – világjárvány, munkaerőhiány, hosszan tartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz–ukrán háború következményei – ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszer-ellátást.

A magyar gazdák áldozatos tevékenységének köszönhetően kerülhet mindennap friss és egészséges élelmiszer a magyar családok asztalaira. A történelmi aszályhelyzet leküzdését és a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartását prioritásként kezeli az agrártárca – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

(Borítókép: Nagy István. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok