Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb a cseresznye és a banán Ausztriában, mint itthon

2022. július 28., csütörtök 09:09

A bécsi és a budapesti piaci zöldségárakat összehasonlítva pár termékben már lehagytuk a nyugati szomszédainkat, ugyan a húsárú és a szolgáltatások tekintetében még mindig többet kell fizetni az osztrákoknál.

A Bosnyák téri és egy bécsi piacon vizsgálta meg a termelői zöldség- és gyümölcsárakat a Blikk. Az egyik meglepő felfedezésük, hogy például a cseresznye olcsóbb az osztrákoknál, ott kilója 2,5 euró, azaz körülbelül ezer forint, amíg itthon 1300–2000 forint között árulják kilóját. Egy csomag banánért 1 eurót, azaz 400 forintot kérnek a sógorok, ez Budapesten 600 forintba kerül.

De a legtöbb zöldség és gyümölcs is alig valamivel kerül többe az osztrákoknál: az őszibarack kilója kint 800 forint volt, nálunk pedig 698 forint, a paprikánál szintúgy 2 eurót, azaz 800 forintot kértek, nálunk pedig 600 forint. A paradicsom is drágább, náluk ezer forintnak megfelelő összegért, itthon pedig olyan 700 forintért árusítják. A dinnye ára a hazai szezon beindulása előtt mindkét országban 400 forint volt, mostanra nálunk 100 forinttal csökkent ennek kilónkénti ára.

Ha termelő vagy a kereskedő 5 ezer forintért kezdené árulni a barackot, a konkurencia behozná külföldről ötödáron. Viszont ha mindenhol romlanak a termelési körülmények, mert például tízszeresére drágul az elektromos energia, ahogy most, az árak mindenhol durván emelkedni kezdenek

– mondta a lapnak Gubacsi Zoltán, a Fruitveb zöldség és gyümölcstermesztők szervezetének alelnöke, aki hozzátette, hogy lehet ennek olyan negatív következménye, hogy jövőre sokan már nem fognak zöldséget termelni Magyarországon, de akár Hollandiában sem. Emellett az aszály is súlyosan érinti a szektort, ami miatt például a paradicsomból és uborkából is kevesebb teremhet, ami szintén dráguláshoz vezethet.

Rovatok