Index Vakbarát Hírportál

A világ jegybankjai fél évszázada nem látott inflációs problémával küzdenek

2022. július 29., péntek 11:05

A jelenlegi rendkívüli közegben csakis határozott, hiteles és lépésről lépésre fölépített monetáris politika vezethet sikerre. Ez a Magyar Nemzeti Bank stratégiája – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az alelnök az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a világ jegybankjai fél évszázada nem látott inflációs problémával küzdenek, az okok sokrétűek, a következmények pedig brutálisak. A koronavírus-járvány okozta ellátási problémák, az orosz–ukrán háború, az európai energiaválság, az évszázados aszály és a globális munkaerőhiány mind-mind a fogyasztói árak gyors emelkedése irányába hatnak.

Júniusban az Európai Unió 27 tagországából már 15-ben két számjegyű volt az infláció.

Virág Barnabás emlékeztetett, hogy 2021 tavaszán az MNB az elsők között jelezte a tartósan magas infláció kockázatát, tavaly júniusban az Európai Unióban elsőként pedig meg is indította a szigorítási ciklusát, és összességében azóta a legnagyobb kamatemeléseket hajtotta végre.

Ezzel Magyarország a világ azon kevés országai közé tartozik, ahol az infláció gyors megugrása ellenére is emelkedtek a reálkamatok – állapította meg a jegybank alelnöke.

Az árstabilitás a tét

Júliusban az alapkamat 10,75 százalékra emelkedett, a két számjegyű tartomány pedig ritkán használt kamatszint a modern jegybankok korában, ezért csak a rendkívül magas infláció letörésének időszakában vetik be.

Virág Barnabás szerint az MNB Monetáris Tanácsának keddi döntése ezért egyértelmű üzenetet hordoz: ezt a ritkán használt tartományt is vállalni kell, hogy ismét helyreállítsuk az árstabilitást.

A jelenlegi közegben nincsenek gyors sikerek.

Az alelnök szerint a háború okozta energiaár-robbanás, a hatalmas aszály vagy a hatóságiár-szabályok változása mind-mind a monetáris politika hatókörén kívül eső hatások. Ezért is súlyos szakmai tévedés a kamatemelések hatásait már a következő hetek, hónapok adataiban számonkérni.

Véleménye szerint a magas infláció még fájdalmasabb, ha olyan öngerjesztő folyamattá válik, ahol a reálgazdasági tények helyett már a pszichózis dominál. A világon minden jegybank a másodkörös hatások kezelésére és a várakozások horgonyzására törekszik, ahogy az MNB is.

Célunk, hogy egy határozott, lépésről lépésre haladó szigorítási ciklussal elkerüljük a másodkörös hatások kialakulását, és ezzel a világpiaci helyzet rendeződését követően újból elérjük az árstabilitást. Az MNB 2013 óta minden törvényben foglalt célját képes volt elérni. Veszélyes időket élünk, ezért a stabilitás biztosítása mindenekelőtt áll. Ez minden döntésünk alfája és ómegája

– mondta az alelnök.

Rovatok