Index Vakbarát Hírportál

A könyvelők máris ellentmondást találtak az új benzinárstop-rendeletben

2022. július 30., szombat 16:53

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint az üzembentartói szó miatt súlyos ellentmondás maradt az üzemanyagár-rendeletben, a megnevezés ütközik a kormányzati közlésekben szereplő „magántulajdonú” kifejezéssel.

A szombat délelőtti rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány felszabadítja a stratégiai készletek egy részét, miután karbantartás miatt leáll a Mol százhalombattai finomítója, illetve a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos kedvezményes tankolásból, így a céges autókat is. Mindeközben folyamatosan töltik fel az ország gáztározóit.

A rendkívüli szombati kormányinfón bejelentett új üzemanyagárstop-szabályokra, illetve a már megjelent rendeletre az ellenzék után reagált a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is. Mint közleményében írja a szakmai szervezet, szerintük a szombaton bejelentett, üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövege súlyos ellentmondásban állnak egymással. 

Sőt, az ellentmondás a kormányrendeleten belül is fennáll – hangsúlyozza a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Úgy vélik, a problémát az üzembentartó kifejezés okozza, amelyet a kormányinfón is magántulajdonú gépjárműként magyarázott Gulyás Gergely.

Valójában a rendeletben sem az szerepel, hogy magánszemély üzembentartó esetén jár a 480 forintos üzemanyagár. A rendeletben a nem magánszemély által üzemeltetett fordulat szerepel, ez azonban egy köznapi kifejezés, elég sok mindent lehet érteni alatta. A rendeletet tovább olvasva azt láthatjuk, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a gépjármű üzembentartóját ellenőrizheti

– figyelmeztet közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. 

Éppen ezért azt szeretné a könyvelők szakmai szervezete, hogy a kormány haladéktalanul tisztázza, egész pontosan melyik jármű esetében áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok