Index Vakbarát Hírportál

Az uniós országok fele bajban van, Moszkva nem szállít gázt

2022. július 30., szombat 11:40

Oroszország részben vagy teljesen leállította a gázszállításokat a 27 országot tömörítő Európai Unió 12 tagállamába – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

A Diario de Noticias portugál napilapnak adott interjújában Ursula von der Leyen elmondta, hogy „fel kell készülnünk az orosz gázszállítások további csökkentésére vagy akár teljes leállítására”. A Bizottság vezetője szerint a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó veszélyhelyzeti terv segítene feltölteni az európai tárolókat a tél előtt.

Az EU most megbízhatóbb energiapartnerek felé fordul. Már most is rekordmennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) áll rendelkezésünkre az Egyesült Államokból. És egyre több gázt kapunk Norvégiából, az Öböl-menti országok, Algériából és a Kaszpi-tenger térségéből. Egyre több ország fokozza termelését. És ennek megvannak az eredményei is

– mondja von der Leyen.

A tagállamok kollektív kötelezettségvállalást tettek a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére – emlékeztetett az EB vezetője. Hozzátette: ezzel a csökkentéssel biztonságban tölthetjük a telet.

Nagyon fontos, hogy mindenki megértse, hogy egy, az EU egyetlen országában bekövetkező sokk katasztrofális következményekkel járna egész gazdaságunkra nézve

– fogalmazott von der Leyen.

Korábban az Index azt is megírta, hogy újabb uniós ország nem kap földgázt az orosz Gazprom vállalattól. Közölték, hogy leállították a szállításokat Lettországba. A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón 2022. július 20-án. Fotó:  Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok