Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a rendelet, így változik az üzemanyagárstop

2022. július 30., szombat 12:05

A kormány hozzányúl a stratégiai kőolajkészlet egy részéhez, és szigorítja a kedvezményesen tankoló autósok körét. Az erről szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és hatályba is lépett.

A kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn. Gulyás Gergely szerint az ellenőrzés könnyű és gyors a forgalmi engedélyek segítségével. Piaci áron tölthetők azok a járművek, amelyek 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek és a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével a nem természetes személy által üzemben tartott járművek.

A Mollal folyamatos kapcsolatban van a kormány, a karbantartás minden részletéről tájékoztatást kapnak. A készletfelszabadításról szóló rendelet azt tartalmazza, hogy augusztusban 155 kilotonna, 184 millió liter dízelgázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készletnek az egynegyede.

Megjelent a Magyar Közlönyben a módosított rendelet az üzemanyagárstopról. Ennek értelmében az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

A rendelet július 30-án 12 órakor hatályba lépett.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről – áll a rendeletben.

Mint írják, hatósági áron való töltés esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok