Index Vakbarát Hírportál

Akár 20 forinttal is drágulhat a nem hatósági áras benzin és gázolaj a héten

2022. augusztus 1., hétfő 11:02

Emelkedik az üzemanyag piaci ára. Mutatjuk, mennyiért tankolhatnak azok, akik nem tartoznak a kedvezményezettek körébe.

A héten szerdán (augusztus 3.) emelkedik a benzin és a gázolaj piaci ára is – derült ki a Holtankoljak jelentéséből. Mint írják, a benzin ára literenként bruttó 7 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 9 forinttal emelkedik.

A portál emlékeztetett arra is, hogy már csak a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdaságban tevékenykedők részére érvényesek a hatósági, 480 forintos árak. Akik nem tartoznak ebbe a körbe, az alábbi piaci átlagárakon tankolhatnak a hét közepétől:

A portál szerint a múlt heti olajárcsökkenés nem tartott sokáig. Sajnos a 97 dolláros hordónkénti árszintről a Brent olaj ára egészen 110 dollárig menetelt vasárnapig, ami egy hét alatt 11 százalékos emelkedést jelent. Sajnos a forint újra gyengült a dollárral szemben, az árfolyam újra közelít a 400 forinthoz. Jelenleg 395 forinton áll, ami egy hét alatt 2 százalékos gyengülést jelent. 

Így a hazai piaci árak újra emelkedő tendenciát vehetnek a benzin és a gázolaj esetében is, melynek mértéke jelentős lehet, akár 15-20 forint literenként. 

A szombaton hirtelen életbe léptetett új rendelkezések alapján a 480 forintos üzemanyagárak egyre kisebb körben érvényesek: már csak a lakosság tankolhat hatósági áron. Azok a járművek, melyek cégek tulajdonában vannak, szintén piaci áron kapják már az üzemanyagot. 

Rovatok