Index Vakbarát Hírportál

Már az Energetikai Hivatal szerint is csökkentenünk kell a gázkeresletet

2022. augusztus 1., hétfő 17:31

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakértői az Európai Unió 15 százalékos földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagjával kapcsolatban ezúttal a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai és európai potenciált mérték fel.

Amióta kitört az orosz–ukrán háború, az európai energiafogyasztás prioritást élvez a közbeszédben, a gázkereslet csökkentésének tervét az európai gázkínálat csökkenése indokolta – amiben nem kis szerepet játszottak a Nyugat-Európát is megviselő szankciók. A MEKH szerint fontos, hogy a keresletcsökkenés ne gazdasági recesszió által, hanem takarékosságon, energiahatékonysági beruházásokon és technológiaváltáson keresztül valósuljon meg. A szakértők a földgázpiac júniusi eseményeit összegző jelentésükben a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai lehetőségeket mérték fel.

A hazai takarékossági potenciál számszerűsítéséhez a MEKH szakemberei saját becslést készítettek. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb a gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél 1 Celsius-fokkal melegebb. A MEKH számításai szerint ha a 2021. október 1. és 2022. március 31. közötti fűtési időszakban átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna, az 445 millió köbméterrel,

5,4 százalékkal mérsékelte volna a hazai földgázfogyasztást.

A hivatal szerint a gázkereslet csökkentésének lehetőségei között kiemelt szerepe van a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltásának. 2021–2022 telén a 2019–2020-as mélyponthoz képest már 17 százalékkal magasabb volt az európai szénerőművek termelése.

Összeurópai szinten is vizsgálták

A MEKH szakemberei azt is vizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi, kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne hetvenszázalékos kihasználtság mellett. Számításaik szerint ez a működési mód

átlagosan 160 MW többletteljesítményt adna, ami 150 millió m³ földgáz – ez a téli felhasználás 1,8 százaléka – kiváltására elegendő.

Bár szerintük a Mátrai Erőműben rendelkezésre álló, alacsony kihasználtságú egységek teljesítményfokozását jelentősen befolyásolja az erőmű műszaki állapota és a tüzelőanyag-ellátás. A vizsgálatuk szerint az összeurópai gázkereslet csökkentése a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is elérhető. A MEKH tanulmánya szerint a szénerőművi termelés számottevő felfuttatására négy európai országban – Németország, Hollandia, Csehország, Lengyelország – van lehetőség, amelyek a teljes kapacitás több mint háromnegyedét adják.

A szénkapacitások kihasználásával – 48 százalékos gázerőművi hatásfokot feltételezve – a négy ország többlettermelésével 156,7 TWh gáz lenne kiváltható 2022–2023 telén, ami mintegy 16 milliárd köbméter gázkereslet-csökkenést biztosíthatna az európai gázpiac számára. Ez a mennyiség az európai téli gázkereslet 5,3 százaléka lenne – derült ki a MEKH sajtóközleményéből.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok