Index Vakbarát Hírportál

Irán bejelentette, hogy képes atombombát gyártani

2022. augusztus 1., hétfő 09:31

Iránnak megvan a technikai képessége atombomba előállítására, de nem áll szándékában ezt megtenni – jelentette ki hétfőn Mohammad Eslami, az ország atomenergetikai szervezetének vezetője a Fars hírügynökség szerint.

Mohammad Eslami megismételte Kamal Kharrazi – aki Ali Hámenei ajatollah főtanácsadója – júliusban tett megjegyzéseit. Irán már most is 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami jóval meghaladja a Teherán és a világhatalmak között 2015-ben megkötött, mára már érvénytelen nukleáris megállapodásban meghatározott 3,67 százalékos felső határt. 

Egyébként a 90 százalékra dúsított urán alkalmas atombomba előállítására.

2018-ban Donald Trump korábbi amerikai elnök felmondta a nukleáris paktumot, amelynek értelmében Irán a nemzetközi gazdasági szankciók alóli mentességért cserébe visszafogta urándúsítási munkálatait.

Nem hajlandók alkudozni

Ahogy arról korábban beszámoltunk Észak-Korea és Oroszország mellett Irán is képes műszaki értelemben atombombát építeni. Ezt a napokban már Kamal Harrazi, Ali Hámenei Irán legfelsőbb vezetője, az ország vallási és politikai vezetőjének egyik magas rangú tanácsadója nyilatkozta, azonban elmondása szerint eddig még nem született meg a döntés, hogy megteszi-e.

Harrazi akkor elmondta, hogy „néhány napon belül képesek voltunk 60 százalékosra dúsítani az uránt, és könnyedén képesek leszünk 90 százalékos dúsítottságú urán előállítására”. Harrazi akkor egyben azt is kijelentette, hogy

az iszlám köztársaság sosem fog alkudozásba kezdeni sem a rakétaprogramjáról, sem pedig a regionális politikájáról.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint Németország 2015-ben szerződés segítségével állapodott meg abban, hogy Irán nukleáris tevékenységének korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Rovatok