Index Vakbarát Hírportál

A kormány elektromos teherszállító kerékpárokkal zöldíti a közlekedést

2022. augusztus 1., hétfő 20:50

Ismét igényelhető támogatás elektromos teherszállító kerékpárok beszerzésére – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok elérésében fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése, ezért a kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően kiemelt célként támogatja az elektromos járművek terjedését.

Augusztus 1-jén már az ötödik szakasza nyílik meg az elektromos teherszállító kerékpárok beszerzését támogató pályázatnak.

Ezekhez a feltételekhez van kötve a támogatás

A 400 millió forint keretösszegű pályázatban a magyarországi egyéni vállalkozók egy darab, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt darab e-cargo kerékpárt vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől.

Az utófinanszírozott támogatás mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint. Az elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 250 Watt lehet.

Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha eléri az óránkénti 25 kilométeres sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Emellett kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzése is támogatott.

Az érdeklődők a pályázat ötödik szakaszában augusztus 5-éig igényelhetik a támogatást.

Rovatok