Index Vakbarát Hírportál

Nem csökken az ellátási nyomás, heteken belül gázolajhiány lehet

2022. augusztus 1., hétfő 15:20 | aznap frissítve

A Kormányinfón szombaton bejelentett intézkedések megváltoztatják a hazai üzemanyag-ellátást. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a bejelentés következtében heteken belül üzemanyag-, elsősorban gázolajhiány lehet.

A megszokott csütörtöki időpont helyett ezúttal szombat délelőtt tartottak Kormányinfót, amelynek központi témája az energiaválság volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány felszabadítja a stratégiai készletek egy részét, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója. Emellett a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos, kedvezményes tankolásból. A kormány erről a Mol javaslatára döntött, hiszen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója pénteken arról tájékoztatta a kormányt, hogy 2022. augusztus 1-jén karbantartás miatt leáll a százhalombattai kőolaj-finomító.

Gulyás Gergely hangsúlyozta azt is, hogy augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelolajat szabadítanak fel. Ez a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig a 24 százaléka.

Ellátási problémák lehetnek

A most bejelentett intézkedésektől a kormány azt várja, hogy csökkenjen Magyarország üzemanyag-ellátási problémája, és esetleg a nagyvállalatoknak megérje az országba üzemanyagot hozni. Az Index a kialakult helyzettel kapcsolatban megkereste Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét, aki szerint „érdemben nem változik a nyomás az üzemanyag-ellátáson”, továbbá úgy látja, hogy a piaci szereplők az áraikban és a szolgáltatási díjaikban hárítják tovább a megemelkedett költségeket a fogyasztókra.

Szerintem nem lehet elkülöníteni a piaci és a hatósági áras termékek beszerzését. Hatósági áron pedig nem lehet importálni. Így nem csökken az ellátási nyomás, és az állami tartalékokat is megnyitják. Egy tervezett leállás esetén a finomítók puffert készleteznek, de a Mol most nem tartalékolt, mert az egész piac ellátásának feladata rászakadt

– nyilatkozta az Indexnek Egri Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Mol most mindenképpen nyert az intézkedéssel, hiszen növekednek a bevételei. Szerinte az államháztartás is növekedik az áfabevételek miatt, viszont a kis benzinkutak esetében a Mol a kiszolgálási hányadot 66 százalékról lecsökkentette 50 százalékra. Ráadásul a benzin és a gázolaj esetén a nagykereskedelmi eladási ár maradt literenként 480 forint.

A szövetség elnöke felhívta arra a figyelmet, hogy a közép-európai régióban jelenleg ötből három finomító áll. Szerinte heteken belül alapvető üzemanyag-, elsősorban gázolajhiány lehet.

Szerinte a vállalatok megnövekedett szállítási költségei beépülnek a szolgáltatások árába. Arra a kérdésre pedig, hogy Európában elsősorban hol lehetnek üzemanyag-ellátási problémák, Egri Gábor úgy reagált, hogy elsősorban a régiónkban, de azon belül is Magyarországon az alacsonyan tartott üzemanyagárak miatt.

Vannak megoldási javaslataik

Egri Gábor szerint minden válság új lehetőséget is jelent. Szerinte Európában és a világon is kapacitási problémák vannak az olajkitermelésben és az olajfinomításban is, valamint

az energiafelhasználás nagyobb mértékben nő, mint maga a kitermelés és a finomítás.

Ennek oka pedig, hogy a járvány alatt jelentős beruházások maradtak el, továbbá átalakultak a forrásfelhasználások, és a megújuló energiák kerültek előtérbe, de ezen a területen is komoly elmaradások vannak. Ezért az elkövetkező években Egri Gábor szerint velünk maradnak a magas energiaárak, de amint a megújuló energiaforrások át tudják venni a vezető szerepet az energiamixben, esnek az energia költségei is:

Úgy látjuk, hogy a megújuló energiák esetében az energiatermelés lehetősége kevesek kezéből sokak kezébe került át, ami nagyon komoly társadalmi változásokat generál. Ezen belül az emberek önellátóbbak lesznek, kevésbé függenek a központi erőktől, egyben nő a társadalmi felelősségvállalásuk is

– mondta az Indexnek Egri Gábor, hozzátéve, hogy mindez elősegíti a társadalmak demokratizálódását is.

„Ez a folyamat megteremti annak a szükségességét, hogy jelentősen át kell alakítani az országok adókörnyezetét, mert a fosszilis energiaforrásokból beszedett adók és adónemek jelentős részét tették ki és teszik ki az országok költségvetésének” – mondta Egri Gábor.

Szerinte a megújuló energiaforrások lehetővé teszik, hogy az országok függetlenítsék magukat geopolitikailag. Magyarországnak jelentős kihasználatlan kapacitásai vannak a megújuló energiák területén, ezért Egri Gábor öt javaslatot tett:

  1. vízi energia: itt szerinte a bős–nagymarosi vízlépcső kérdését kell újra gondolni;
  2. biomassza: itt eddig nem sok eredmény tapasztalható Egri Gábor szerint;
  3. geotermikus energia: itt óriási lehetőségeink vannak és nagyon kedvezők a feltételek Magyarországon;
  4. napenergia: országunkban húsz százalékkal több a napfénybesugárzás, mint például Németországban;
  5. végül a szélenergiát említette, amiben szerinte jelentős kihasználatlan lehetőségek vannak.

Lapunknak úgy összegezte javaslatait, hogy ma a társadalmak hasonló folyamatokat élnek át, mint az ipari forradalom korában, amikor a szén lépett be mint energiatermelő forrás, dinamizálva az ipart és átalakítva a társadalmi struktúrákat.

A megújuló energiák termelése és az ahhoz kapcsolódó új iparágak fogják jelenteni a kiutat a jelenlegi ipari és gazdasági válságból is. A megújuló energiák termelési költsége alacsonyabb, mint a fosszilis energiák előállítási önköltségei

– zárta lapunknak nyilatkozatát.

(Borítókép: Index)

Rovatok