Index Vakbarát Hírportál

A háziorvosok és fogorvosok is kiszorultak az üzemanyagárstopból

2022. augusztus 1., hétfő 21:47

Sok olyan háziorvost és fogorvost is kedvezőtlenül érint a szombati üzemanyagárstop-módosítás, akik céges autóval teljesítenek szolgálatot.

Az orvosok többsége vállalkozásként viszi a praxisokat, így az autóik céges tulajdonban vannak. Az ATV által megkérdezett egyik háziorvos azt mondta: havonta átlagosan 2-2,5 ezer kilométert szokott autózni, vagyis súlyosan érinti a költségek növekedése.

Az állami finanszírozás évek óta fix, abból kell kigazdálkodni az emelkedettebb gázszámlát, az emelkedettebb villanyszámlát, a közlekedést: tehát ez mind a vállalkozást terheli

– magyarázta.

Mindeközben egy fogorvos arról beszélt, hogy  autó nélkül nem tudja ellátni a feladatait, mert azzal szerzi be a működéshez szükséges anyagokat, eszközöket, és ha iskolafogászatra megy, akkor a fél rendelőt kell magával vinnie.

Ezeket nem tudom elképzelni, hogy hogyan viszem, ha nem lesz benzin, ha nem jutunk hozzá

– fogalmazott.

Az ATV szerint az önkormányzatok sem tudják megtéríteni az orvosok megnövekedett terheit. Az orvosok között többen azt mondták: nem tudják, hogy miből fogják finanszírozni a praxisaik működését akkor, ha elfogy a működtetésre kapott támogatás.

Rovatok