Index Vakbarát Hírportál

Az aszály rendkívüli megoldásokra kényszeríti a magyar gazdákat

2022. augusztus 2., kedd 18:21 | aznap frissítve

Az aszály okozta károk csökkentése érdekében az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazni – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Jászberényben, a Mátragabona és a Mátramag Termelői Csoportok Őszindító Termelési Tanácskozásán felszólalva kulcsfontosságúnak nevezte a gazdálkodók megfelelő alkalmazkodását a klímaváltozáshoz.

Feldman Zsolt elmondta: reálisan maximum félmillió hektár öntözhető terület alakítható ki az országban hagyományos öntözésfejlesztési eszközökkel. Ehhez képest az idei, történelminek is nevezhető aszály miatt 

az ország kiszáradt termőterületének nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföld húsz százaléka.

Az államtitkár szerint minden gazdálkodónak további megoldásokon kell gondolkodnia az öntözésfejlesztésben. Várakozásai szerint előtérbe kerülnek a vízvisszatartással, a vízmegtartással és a talajnedvesség megőrzésével, a talaj termőképességének megtartásával kapcsolatos eljárások.

Feldman Zsolt európai szinten élenjárónak nevezte a hazai mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert. Közölte: az emelkedő inputárak, a bekövetkezett aszály, az orosz–ukrán háború okozta válsághelyzet olyan kihívások elé állították a mezőgazdaságban dolgozókat, amelyeket az átlagosnak számító évekre kialakított kockázatkezelési rendszer sem tud megoldani. A politikus szerint a kormány ezért hozta létre az aszályveszélyhelyzeti operatív törzset, amely rendkívüli eszközöket vet be a termelők védelme érdekében ebben a rendkívüli helyzetben.

Kormányzati támogatások a gazdálkodóknak

Feldman külön kiemelte a jövő év végéig alkalmazható mezőgazdasági hitelmoratórium lehetőségét és a biztosítók 14 napon belüli kárrendezését. Ezeken kívül a gazdálkodók rendelkezésére áll a kamattámogatott forgóeszköz-finanszírozás és az október közepén megkezdődő előlegfizetés, ami segíti az őszi mezőgazdasági munkák elvégzését. Az államtitkár felhívta a gazdálkodók figyelmét a támogatási rendszerben elvárt vagy vállalt kötelezettségek teljesíthetőségének meghiúsulása esetén alkalmazandó vis maior bejelentések fontosságára is – áll az Agrárminisztérium közleményében.

Rovatok