Index Vakbarát Hírportál

Kimondták a közgazdászok a német gazdaságról, amit nagyon nem akartunk hallani

2022. augusztus 2., kedd 15:33 | aznap frissítve

Egy kutatás szerint a német vállalatok fele küzd most a szakképzett munkaerő megtalálásával. Ebből hatalmas problémájuk lehet, hiszen ez az állapot azzal fenyeget, hogy tönkreteszi a termelést és tartós károkat okoz Európa legnagyobb gazdaságának.

A müncheni székhelyű Ifo intézet felmérése szerint a szakképzett munkaerő hiánya különösen a szolgáltatási szektorban mutatkozik meg, júliusban a vállalkozások mintegy 54 százalékát érintette. A gyártási szektor 45 százaléka is panaszkodott munkaerőhiányra.

Egyre több cég kénytelen csökkenteni a termelését, mert egyszerűen nem talál elég munkaerőt. Közép- és hosszú távon ez a probléma valószínűleg még súlyosabbá válik

nyilatkozta a Bloombergnek Stefan Sauer, aki az Ifo munkaerőpiaci kutatója. Németország gazdasága a második negyedévben stagnált a rekordszintű infláció, az ellátási hiányok és az energiaválság miatt.

Közgazdászok szerint a második félévben szinte elkerülhetetlen a recesszió.

Az elemzők szerint a munkaerőpiac még jól tartja magát: a munkanélküliség elmúlt két hónapos emelkedése nagyrészt az ukrán menekültáradat hatása lehet. A tisztviselők júliusban több mint 880 ezer üres álláshelyet regisztráltak, és azt mondták, hogy a munkaerő iránti kereslet továbbra is nagyon erős.

Stagnáltak a második negyedévben

A várt, csekély növekedés helyett a német gazdaság a második negyedévben az előző negyedévi teljesítményét hozta a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló, pénteki jelentése szerint. A második negyedévben a német bruttó hazai termék nem változott az előző negyedévihez képest. Az előzőben, az idei első negyedévben 0,8 százalékos volt a növekedés.

A gazdasági aktivitást a második negyedévben elsősorban a magán- és kormányzati fogyasztás támogatta. A nettó export azonban fékező hatással volt a gazdasági növekedésre, mivel a külpiacokon a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések, az ellátási láncokat megzavaró szállítási fennakadások, valamint az ukrajnai háború miatt éleződő geopolitikai helyzet az emelkedő inflációs nyomással együtt kedvezőtlen feltételeket teremtett az exportorientált német gazdaság számára – derült ki az Mi közleményéből.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a kiskereskedelmi ágazat forgalma reálértékben 8,8 százalékkal csökkent júniusban 2021 júniusához képest, nominálisan a forgalom csupán 0,8 százalékkal. Az élelmiszer-kiskereskedelemben az egy évvel korábbihoz képest – reálértéken – 7,2 százalékkal csökkent a forgalom, bizonyára főleg az élelmiszerek drágulása miatt.

(Borítókép: Soeren Stache / picture alliance via Getty Images)

Rovatok