Index Vakbarát Hírportál

Drága lenne begyűjteni, marad forgalomban az ötforintos

2022. augusztus 2., kedd 19:00

Az érmecímlet bevonása nem ítélhető meg a fémárak pillanatnyi alakulásával, emellett pedig az ötforintos mindennapi használatban van, ezért a jegybankelnök arról tájékoztatott, hogy továbbra is marad az ötforintos, nem vonják ki a forgalomból.

Balassa Péter, a Jobbik képviselője határozati javaslatot nyújtott be, amelyben arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy vonja be az ötforintost. Amint arra javaslatában felhívta a figyelmet, a forint inflálódásának következtében már nem gazdaságos forgalomban tartani.

Döntését azzal indokolta, hogy az ötforintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, fizetőeszköz mivoltánál többet érne kilós színesfémhulladékként, ez pedig mindennél jobban szemlélteti a pénz romlását.

Matolcsy György válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy egy címlet bevonásánál nemcsak az alapanyagköltségre, de a bevonást követő visszagyűjtés költségekre is fontos figyelni, hiszen ezek jelentős összegeket emészthetnek fel. Azt azonban elismerte, hogy a jelenlegi fémárak mellett valóban többet ér az ötforintos érme, mint öt forint, ennek ellenére nem hozhatók hosszú távú döntések a pillanatnyi értékekből kiindulva, hiszen a fémárak folyamatosan és hektikusan változnak.

A jegybankelnök szerint jelenleg 764 millió darab ötforintos érme van forgalomban, így egy bevonásról szóló döntés esetén 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonnányi érmét kellene kezelni, ami jelentős költségekkel járna.

Válaszában arra is kitért, hogy ilyen esetekben figyelembe kell venni az érme használatát, amire nem lehet panasz, az adatok szerint az ötforintos aktívan részt vesz a pénzforgalomban.

Rovatok