Index Vakbarát Hírportál

A kormány segíti új álláshoz a Tungsram elbocsájtott dolgozóit

2022. augusztus 2., kedd 10:31

Mind a három érintett megyében és a fővárosban támogatott képzésben vehetnek részt a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámleépítésben érintett dolgozói – tájékoztatta szerkesztőségünket a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A programban személyre szabottan, álláskeresést ösztönző juttatással valósul meg a képzésük, átképzésük, így akinek eddig nem sikerült másik munkahelyen elhelyezkednie, ennek segítségével könnyebben térhet vissza a nyílt munkaerőpiacra – jelentette be Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

A Tungsram még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A cég vezetője az Indexnek adott interjújában akkor azt mondta, a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állította a Tungsramot, és csak azonnali kormányzati segítség tenné lehetővé a tudásalapú társadalomhoz hozzájáruló, innovatív értéket teremtő, történelmi magyar márka fennmaradását.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az év végéig elbocsátani tervezett foglalkoztatottak mielőbbi újra munkába állását a „Munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatása” elnevezésű munkaerőpiaci programmal segíti Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben, valamint a fővárosban.

A közlemény szerint az elbocsátott dolgozók a kormányhivatalok segítségével megyénként olyan szakmai képzésekben vehetnek részt, amelyek a helyi munkaerőpiaci kereslethez igazodnak. A program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt segítséget, a csoportos leépítés folyamata szerinti ütemezésben.

A képzési támogatás összege személyenként havi bruttó 250 ezer forint, amiből a résztvevők, a személyi jövedelemadó és a nyugdíjjárulék levonása után 

187 500 forintot kaphatnak kézhez a képzés ideje alatt, legfeljebb 12 hónapon keresztül.

Megkönnyítheti és felgyorsíthatja a dolgozók újbóli munkába állását az is, hogy a vállalat telephelyeinek otthont adó városokban a csoportos leépítésben érintett létszámnál több üres álláshelyet tartanak nyilván. Az érintett munkavállalók így nagyobb eséllyel tudnak akár önállóan vagy államilag támogatott képzéssel elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az elmúlt hetekben több állásbörzét is tartottak, valamint a kormányhivatalok folyamatos kapcsolatot tartanak a vállalat képviselőivel a munkavállalók foglalkoztatási helyzetének megoldása érdekében – közölte a TIM.

A programban való részvételre az elbocsátott dolgozók a területileg illetékes kormányhivatal járási foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek. További információ az nfsz.munka.hu oldalon található.

(Borítókép: A Tungsram Operations Kft. székhelyének egyik bejárata a főváros IV. kerületében a Váci úton. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok