Index Vakbarát Hírportál

A szankciók miatt tovább keménykedik a Gazprom, nem indul újra az Északi Áramlat

2022. augusztus 3., szerda 20:15

A Gazprom közölte, hogy az Északi Áramlat 1 karbantartásához szükséges turbinajavítási projekt jelenleg lehetetlen a nyugati szankciók, valamint a Siemens szerződéses összeegyeztethetetlensége miatt.

Oroszország legnagyobb vállalata szerint „a kanadai, uniós és brit szankciórendszerek, valamint a Siemens miatt, aki a jelenlegi szerződéses kötelezettségeket nem tartja be, lehetetlenné teszi a turbinák leszállítását a Portovaja állomáshoz” – a TASzSz beszámolója szerint. Erre a kijavított turbinára lenne szükség ahhoz, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken újra

a szerződéses feltételeknek megfelelően jusson el a gáz Európába.

Wolfgang Büchner német kormányszóvivő szerdán azt nyilatkozta, hogy az Északi Áramlat turbinájának Oroszországba történő szállításához nincs szükség további garanciákra, mivel az egységre nem vonatkoznak szankciók. Hozzátette: a feltételek teljesen adottak. Olaf Scholz német kancellár pedig szerdán azt közölte, már nincs technikai akadálya, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit. Továbbá a német kancellár szerint a turbina kifogástalan állapotban van, és az összes hivatalos dokumentum a rendelkezésre áll. Majd hozzátette: a turbina használatbavételének jogi akadályai sincsenek.

Már csak arra van szükség, hogy az orosz fél oldalán legyen valaki, aki azt akarja, hogy megérkezzen a berendezés

– fogalmazott Olaf Scholz.

Hetek óta vannak problémák a szállításban

Július 27-e óta az Északi Áramlat a turbinák leállása miatt a maximális kapacitásának mintegy 20 százalékán üzemel. Az egyiket, amelyet a Siemens Kanadában gyártott, Montrealba küldték javításra. A Moszkva elleni szankciók miatt a gyártó kezdetben nem volt hajlandó visszaszolgáltatni a javított berendezést Németországnak, de végül a visszaszolgáltatás mellett döntött.

Mint Vitalij Markelov, a Gazprom helyettes vezetője július végén a Russia-24 tévécsatornán elmondta, a Siemens nem teljesíti az Északi Áramlat meghibásodott elemeinek javítási kötelezettségét. Ennek következtében a kompresszorállomáson csak egy turbina maradt működőképes, ezzel az indokkal csökkentették az orosz a gázszállítást.

Putyin már nyilatkozott a kérdésről

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Északi Áramlat gázvezeték helyzete is azok között a témák között volt, amelyekről Vlagyimir Putyin személyesen tárgyalt Gerhard Schröder volt kancellárral a múlt héten. A RIA Novosztyi szerint a találkozón az energiabiztonságról esett szó, és arról, hogy miként indíthatnák újra az Északi Áramlat 2-t.

A hírügynökség szerint Gerhard Schröder megkérte az orosz elnököt, hogy fejtse ki az álláspontját arról, hogy mi a probléma a gázszállításoknál. Vlagyimir Putyin erre azt mondta, hogy az egyik turbina javítására várnak, és hogy ehhez nem kapták meg a szükséges dokumentumokat. Az orosz elnök szerint az is nehezíti a helyzetet, hogy a Siemensnek nem a német, hanem a brit alvállalata hajtja végre a javításokat. Ugyanebben a témában szerdán a német Siemens azt közölte, hogy minden feltételt teljesítettek, és minden papírt beszereztek, de nem kaptak választ a Gazpromtól.

Jelenleg az információk szerint az Északi Áramlat 1 vezetéken 20 százalék körüli a szállítási kapacitás, ennek komoly hatásai vannak az Európa-szerte tapasztalható energiaárakra.

(Borítókép: Stefan Sauer / picture alliance / Getty Images)

Rovatok